BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İlahiyat mezununa fırsat

Milli Eğitim Bakanlığı her fakülte mezununa öğretmenlik yolunu açan uygulamayı başlattı.

Abone ol

2 yıllık yüksekokul diplomasına sahip personelini, yönetmelikle 4 yıllık üniversite mezunu kabul eden Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de öğretmenliğin "olmazsa olmazı" pedagojik formasyonda da YÖK’ü devreden çıkardı.

Yeni sistemde eğitim fakültesi mezunlarının "öğretmen adayı" olabilmeleri için 5.5 yıl okumaları, atanmak için de KPSS’ye girerek belirlenen puan barajlarını aşmaları gerekirken, diğer fakülte mezunları, sertifika aldıktan sonra doğrudan atanma hakkına sahip olacaklar. Buna göre, pedagojik formasyon programı düzenlemede yürürlükteki mevzuatın tek adres gösterdiği YÖK’ün dışında, Milli Eğitim Bakanlığı da, formasyon kursu açarak, sertifika verecek.

Bakanlık, tıpkı Refahyol döneminde yaşama geçirilen benzer bir uygulamayla, "fen-edebiyat mezunları" adı altında başta ilahiyatçılar gelmek üzere tüm fakülte mezunlarına öğretmen olarak atanma hakkı tanıyacak. Pedagojik formasyon kursu düzenleyerek özel okul ve dershanelerde uzman öğretici olarak çalışan fen, edebiyat ve fen-edebiyat fakültesi mezunlarına, öğretmenlik hakkı tanınması için Bakan Hüseyin Çelik imzalı genelge yayımlayan bakanlık, ikinci genelgeyle kapsamı genişletti.

’DİĞERLERİ’ DEDİ, BİTİRDİ

7 Mart tarihli ikinci genelgeyle, bu haktan "diğerleri"nin de yararlanacağı duyuruldu. İlahiyat mezunları dahil tüm fakülte mezunlarına öğretmenlik kapısını açan "diğerleri" ifadesinin, dershane ve özel okullarda uzman öğretici olarak çalışan eğitim fakültesi dışındaki fakülte mezunlarını işaret ettiği bildirildi. Buna göre, eğitim fakültesi mezunlarının "öğretmen adayı" olabilmeleri için 5.5 yıl okumaları, atanmak için de KPSS’ye girerek belirlenen puan barajlarını aşmaları gerekirken, diğer fakülte mezunları, sertifika aldıktan sonra doğrudan atanma hakkına sahip olacaklar. Özel okul ve dershanelerde çalışıyor olmak koşuluyla bu kurslardan sertifika alan tüm fakülte mezunlarına, devlet okullarına öğretmen olarak atanma hakkı doğacak.

REFAHYOL DA UYGULAMIŞTI

Bu öğretmenlerin atanmasında KPSS’ye girme ve belirlenen barajları tutturma şartı aranmayacak. Refahyol dönemi Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam da 1996 yılında benzer bir uygulamayla, öğretmenlik hakkını tüm üniversite mezunlarına tanımıştı. Bu uygulamayla, başta ilahiyatçılar gelmek üzere pek çok meslekten 46 bin kişinin öğretmen olması sağlanmış, özellikle ilahiyat fakültesi mezunları sınıf öğretmeni yapılmıştı. Yine bu atamalar sırasında dini esaslara göre eğitim yaptıran Mısır El-Ezher mezunları da öğretmenlik hakkı almıştı.

Haber: Kamuran Zeren
Kaynak: