BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

İlacı bırak asıl doktora bak

İlaç bazında masrafları kısmaya çalışan hükümet bu politikasında ne denli doğru?

Abone ol

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, Sağlık Bakanlığının kısıtlamaya gitmesine rağmen ilaç bazında harcamaları kısamadığını belirterek, ''Bu ancak doktorun eğitilmesi ve bilgili doktor yetiştirmekle mümkündür'' dedi. 8. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi için Antalya'da bulunan Prof. Dr. İhsan Ertenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''35 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılması ve 99 ilacın eklenmesi'' konusunda, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle geçen günlerde bir araya geldiklerini kaydetti.

Bu toplantıda ilaçta kısıtlamaya gidilmesinin tartışıldığını belirten Ertenli, ''Bütçe uygulama talimatında kısıtlama getirilmesine rağmen ilaç giderleri artıyor. Bakanlık istediği kadar kısıtlama getirsin sağlık harcamalarını ilaç bazında kısamıyor. Bu ancak doktorun eğitilmesi ve bilgili doktor yetiştirmekle mümkündür'' diye konuştu.

Doktorların sağlıklı ve rasyonel ilaç kullanmasının önemine değinen Prof. Dr. Ertenli, doktorların bilinçlenmesi, uygun tahlilleri yapıp, uygun ilaçları kullanması ve aşırıya gitmemesinin uzun dönemde Türkiye'nin sağlık ekonomisine katkı yapacağını dile getirdi. Prof. Dr. İhsan Ertenli, ''Bütün bunlar yapılırken hastaların da yeni gelişen ilaçlardan mahrum kalmaması lazım. Ekonomiyle bilimin bir dengesinin olması lazım. Eğitilmiş hekim olmadan sağlık harcamalarında kısıtlama yapmak mümkün olmuyor'' dedi.

''UYGULAMANIN DOĞRULUĞU TARTIŞILIR''

HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da dünyanın değişik ülkelerinde Sağlık Bakanlığının başlattığı gibi benzer uygulamaların bulunduğunu kaydetti. Uygulamanın doğruluğunun ''tartışılır'' olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, ''İlaçta suistimal yok demiyoruz, var gerçekten ama bunun tek sorumlusu doktor değildir. Pek çok faktörün içinde doktorun sorumluluğu vardır. Biz bütün bu faktörleri unutup, sanki tek sorumlu doktormuş gibi yetkide bir takım problemler yarattık'' diye konuştu. İlaca getirilen sınırlamanın yanı sıra vatandaşların bilinçsiz ilaç kullanımının da önüne geçilmesi gerektiğini belirten Serhat Ünal, bu konuda hem bakanlığın hem de Türkiye İç Hastalıkları Uzmanları Derneğinin eğitime yönelik çalışma hazırlığında olduğunu vurguladı.