BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  EKONOMİ

İlaç şirketlerine ağır ceza

Roche Eczacıbaşı ve Beşar Ecza'ya rekabeti engellemekten para cezası verildi.

Abone ol

Rekabet Kurulu, 'rekabeti engelledikleri' gerekçesiyle iki ilaç şirketi ve bir ecza deposuna para cezası verdi.

Kurul, Roche Müstahzarları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Roche), Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş. (EİP) ve Beşer Ecza Deposu Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi (Beşer) hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında nihai karara vardı.

Kurul, Danıştay yolu açık olmak ve gerekçeli karar daha sonra tebliğ edilmek üzere, 'oyçokluğuyla' birbirine rakip olan Roche ve EİP'nin, SSK, devlet ve üniversite hastanelerinin 2003 yılı 'kytril' ve 'setron' ihalelerine, 'aynı depo olan Beşer Ecza Deposu Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ile bu ihalelerin tamamına yakınına katılmalarının', rekabetin engellenmesine yol açtığına karar verdi.


Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un ilgili maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştiren Roche, EİP ve Beşer'in aynı kanun uyarınca cezalandırılmaları kararlaştırdı.

Kurul, oyçokluğuyla, bu teşebbüslerin 2004 yılında oluşan yıllık net satışlarının takdiren yüzde 1'i oranında olmak üzere Roche'a 4 milyon 441 bin 583.80 YTL, EİP'ye 4 milyon 225 bin 856.40 YTL ve Beşer'e 1 milyon 504 bin 418.10 YTL idari para cezası verilmesi yönünde karar aldı.

Rekabet Kurulu, yine oyçokluğuyla, Roche'un ve EİP ile Eczacıbaşı İlaç Ticaret A.Ş.'nin kamu ihalelerine yönelik ihale konu eylem ve işlemlere son vermeleri ve bunların tekrarından kaçınmalarını kararlaştırdı.