BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İlaç fiyatları mercek altında

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla kurulan komisyon şimdi diğer ithal ilaçların fiyatlandırılmasında sorun olup olmadığını araştırıyor.

Abone ol

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Roche soruşturmasında devletin 8 trilyon lira zarar etmesinden Sağlık Bakanlığı'nı sorumlu tuttu. Bakan Akdağ'ın talimatı ile konunun incelenmesi için bakanlıkta komisyon oluşturuldu.

Şimdi bu komisyon ithal ilaçlar için tek tek referans alınan ülkelerdeki satış fiyatlarını, fiyatlandırmada ya da ithalatçı firmaların beyanlarında bir yanlışlık olup olmadığını inceleyecek.

"Hataya sebep olan kimse gereken yapılacak" diyen Akdağ, "münferit tek ilaçla ilgili gereken neyse yaparız. Firmaysa firma. Bürokratsa bürokrat. İnceliyoruz. Binlerce ilaç arasından şöyle ya da böyle bir iki tanesi gözden kaçmışsa, bunlar içinde bu ilaçtaki gibi gereken yapılır" şeklinde konuştu.

Bakan Akdağ, Neo Recormon adlı ilaç fiyatlandırılırken en ucuz Portekiz yerine daha pahalı olan Yunanistan'ın referans alınması da 'bakanlığın gözünden kaçan münferit bir olay' olarak tanımladı.

"İlaçta 600 milyon dolara yakın tasarruf sağlandı"

ROCHE SORUŞTURMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, SSK'da ilaç yolsuzluğuyla ilgili olarak 38 doktor hakkında, 5 nisanda suç duyurusunda bulundu.
Çeşitli illerdeki SSK hastanelerince yapılan ilaç alım ihalelerini soruşturma kapsamına dahil eden Savcı Nazmi Okumuş İzmir’de 10, İstanbul’da 8, Ankara’da da 20 doktor hakkında 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından haklarında gerekli işlemlerin yapılması için bağlı bulundukları Cumhuriyet Başsavcılıkları'na suç duyurusu yaptı.

Hakkında suç duyurusu yapılan doktorların çoğunluğunu doçentler ve bölüm şefleri oluşturuyor.

Referans fiyat uygulamasının arkasında duran Akdağ, bu uygulama ile ilaçta 600 milyon dolara yakın tasarruf sağlandığını belirterek, firmaların beyanlarını tek tek kontrol etmenin yani etkin bir denetim mekanizmasının zorluğuna işaret etti.

Akdağ, komisyonun değerlendirmeleri doğrultusunda gerektiğinde fiyat kararnamesinde değişiklikler yapılabileceğini de vurguladı ve "uygulamaları zaten dinamik bir şekilde ele alıyoruz" diye konuştu.

Roche soruşturması iddianamesinden...

Teftiş Kurulu raporunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Roche soruşturması ile ilgili iddianamesine yer verilmişti. İddianamede şu ifadeler kullanılmıştı:

"Sağlık Bakanlığı ve Fiyatlandırma Komisyonu, ilaç firmalarının beyan ettikleri fabrika satış fiyatlarının doğruluğunu araştırma zorunluluğu hissetmemekte, önüne konulan bilgilere göre fiyatları belirleme yoluna gitmektedir. Devletin yapması gereken görev firmaların olmadığı anlaşılan yüksek vicdanına terkedilmiş, hiçbir kontrol mekanizması geliştirilmemiş sistemi değiştirmektir. Uygulama adeta soyguna ve yağmaya açık davet şekline dönüşmüştür."

Eczacılar Odası'ndan Sezer'e mektup

Bu arada Türkiye'deki ilaç fiyatlandırma sisteminden rahatsız olan Ankara Eczacılar Odası, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektup yazarak, konunun Devlet Denetleme Kurulu tarafından incelenmesini istedi.

Eczacılara göre Avrupa'daki en ucuz fiyatlı ilacı referans alan fiyat kararnamesi devleti zarara uğratıyor. Mektupta, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde devlete yarar değil zarar verildiği iddiası yer alıyor. Ankara Eczacı Odası, ilaçlar fiyatlandırılırken devletin nasıl zarar ettiğini de ayrıntılarıyla cumhurbaşkanına anlattı.

Eczacılar, geçtiğimiz yıl çıkan kararname ile ilaç fiyatlarında Avrupa'nın en ucuza ilaç satan ülkesinin referans alındığını, ancak bunun böyle olmadığını belirttiler.

"Türkiye'deki ilaç fiyatları iddianın aksine çok pahalı"

Mektupta, "yaklaşık bir yıldır AB ülkelerinde en ucuz ilaç fiyatı bizde diyen Sağlık Bakanlığı bu fiyatlarında yüzde 50’ye varan oranlarda indirim yapmıştır. O halde bir yıldır AB ülkelerinin en ucuz fiyatlı ilacı Türkiye’de satılmamıştır. Demek ki bir yıldır Türkiye’de uygulanan ilaç fiyatları iddianın aksine çok pahalıdır" denildi.

Mektupta özetle, Türkiye'de gerçek maliyete dayalı bir sistemin uygulanmadığı bunun için de ilaç fiyatlarının tesbitinde belirsizliklerle dolu bir kaos ortamının olduğu ifade edildi. Bundan hem hastaların hem de sosyal güvenlik kuruluşlarının zarar ettiği belirtilerek, Sezer'den konuyu mercek altına alması talep edildi.

"Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun Türkiye’deki ilaç fiyatlandırma sistemi üzerinde inceleme, araştırma ve denetleme yaparak gerçekleri ortaya çıkartılmasına izin ve emir verilmesini yüce makamınıza arz ederiz" ifadesi yer aldı.

Mektup Erdoğan'a, parti başkanlarına ve meclis başkanına da gönderildi. Arınç'tan da Meclis'te bir Araştırma Komisyonu ile konunun araştırılması istendi.

Haber: Burcu Selçuk
Kaynak: