TÜRKİYE referandum tercihini yaptı peki evet mi hayır mı önde? İstanbul referandum sonuçları nefes kesti. İşte son verilerle referandumda en çok evet ve hayır oyu veren iller.
Abone olTÜRKİYE seçimini yaptı referandum için sandık başına gidip oyunu kullandı. En büyük çekişme İstanbul'da yaşandı. Bir evet bir hayır oyları öne geçti. Sürprizi ise MHP'nin kalesi olarak gösterilen iki il yaptı. Balıkesir'de seçmen HAYIR oyu verip, Devlet Bahçeli'ye mesaj yolladı.
Aşağıdaki linke tıklayarak iliniz ve ilçenizdeki evet - hayır oranlarını görebilirsiniz. 2017 referandum sonuçları için tıklayın!
En çok hayır oyu veren il ise Tunceli oldu. Karadeniz hariç bütün kıyı kesimi HAYIR oyu verirken İzmir'de yüzde 68 ile çok hayır oyu veren iller arasında yer aldı.
ÜÇ BÜYÜK İLDE SÜRPRİZ SONUÇLAR
Referandum sonuçları en büyük sürprizi 2 büyük ilde yaptı. İzmir'de beklenen sonuç elde edilirken Ankara ve İstanbul HAYIR diyerek herkesi şaşırttı. Melih Gökçek'in belediye başkanlığını yaptığı Ankaar'da alınan sonuç AK Parti için hayal kırıklığı yarattı. AK Partili Kadir Topbaş'ın yönettiği İstanbul'da AK Parti'nin şok yaşadığı bir diğer yer oldu. İstanbul'da asıl sürprizi de AK Parti'nin kalesi olarak görülen Üsküdar ilçesi Hayır diyerek yaptı.
Kürt illeri referandum sonuçları bomba! Kimse beklemiyordu
Hayır oyu veren iller listesi! İl il referandum sonuçları
İstanbul ve Ankara sonuçları nefes kesen oy oranları
Peki Türkiye bugün sandıkta neyi oyladı. Anayasa değişikliğinin 18 maddesi nedir, başkanlık sistemi başta olmak üzere yapılan değişiklikler neler oldu?
İşte 18 maddelik anayasa referandum;
MADDE 1: 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2: 2709 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3: 2709 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yirmibeş” ibaresi “Onsekiz” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar,” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4: Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.”
MADDE 5: Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek görevleriyle ilgili.
MADDE 6: Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisiyle ilgili...
MADDE 7: Cumhurbaşkanı seçilebilme şartlarını ve seçimlerini düzenliyor.
MADDE 8: Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini genişleterek yeniden düzenleyen maddedir.
MADDE 9: Cumhurbaşkanının cezai sorumluluklarını düzeliyor.
MADDE 10: Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması, vekalet ve bakanlarla ilgili düzenleme.
MADDE 11 : Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini düzenliyor.
12. MADDE: Cumhurbaşkanına olağanüstü hal ilanı ve kararname çıkarma yetkisi veriyor.
13. MADDE: Askeri mahkemeler kaldırılıyor.
14. MADDE: HSYK üyelerinin seçiminde TBMM’de uygulanacak yöntem düzenleniyor.
15. MADDE: Bütçe hazırlama ve kabulüne ilişkin düzenleme
16. MADDE: Başbakanlık’a son veriliyor; Başbakan ve bakanlar kurulunun yetkileri Cumhurbaşkanı’na aktarılıyor.
17. MADDE: Cumhurbaşkanlığı seçiminin genel seçimle birlikte 3 Kasım 2019’da yapılmasını öngörüyor.
18. MADDE: Yürürlük maddesi. Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanı da olmasının yolunu açan maddenin değişiklik halkoyunda kabul edildikten sonra yürürlüğe girmesini sağlıyor.