BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İktidar darbecilerden bile kötü!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, anayasa değişiklik paketinin hazırlanış biçimini eleştirdi.

Abone ol

1982 Anayasası'nda bile toplumun çeşitli katmanlarının görüşlerinin alındığını belirten Ateş, bugün ise bunların yapılmadan paketin sayısal çoğunluk gücüyle Meclis'te geçirilmek istendiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı tarafından hazırlanan Anadolu'da Sabah Programı'nın Başkent Konuğu olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ateş, anayasa değişiklik paketine ilişkin soruları cevaplandırdı.

'Hükümetin ortaya koyduğu değişiklik paketini inceleme fırsatınız oldu mu?' sorusuna Ateş, ''AK Parti iktidarı pazartesi günü hazırladığı taslağı Meclis'te parti gruplarına dağıtarak üç gün süre vermiştir. Bunun anlamı 'Sayısal çoğunluğumuz var. Bastıra bastıra getiririz.' demektir." diyerek taslağın getiriliş şekline tepki gösterdi.

ASKERİ YÖNETİM BİLE GÖRÜŞ ALDI

İktidar partisinin değişiklik paketini hazırlarken toplum kesimlerinin görüşlerini almadığını söyleyen Ateş, 1982 Anayasası'nın nasıl hazırlandığını hatırlattı. Darbe yıllarında gazeteci olduğunu hatırlatan Ateş, ''Ben 12 Eylül döneminin gazetecisiyim. Çağdaş Gazeteciler Derneği başkanıydım. 1982 Anayasası'nı gördüm, unutmuyorum; 12 Eylül askeri rejimi dahil çeşitli kesimlerin görüşleri alındı, (taslak) sivil toplum örgütlerine gönderildi. (Askeri rejim) 'Bizim isteklerimiz bunlar lakin görüş ve önerilerinizi bildirin' dendi. 3-5 aylık bir süre konmuştu; o askeri rejimdi ve mantık buydu.'' dedi.

1982 Anayasası'nın nasıl hazırlandığını anlatan Ateş, bugüne değinerek şunları söyledi: ''Şimdi yeni, sivil bir hükümet var görünüşte. Ama kendisi hazırlıyor, geliyor 'buyurun kardeşim… Bu benim anayasa değişikliğim… Size 5 gün süre, görüşünüzü bildirdiniz bildirdiniz, yoksa bildirmediyseniz ben bunu Meclis'te çıkartırım. Bu mantık demokratik bir mantık değil. Bunu halka yapılmış bir haksızlık olarak görüyoruz.''

'1982 Anayasası defalarca değiştirildi. Şimdi 1980 yılında darbe yapanlar bu anayasayı getirirken toplumun görüşlerini aldılar, ama demek ki bu görüşler anayasaya yansımamış, (halkın görüşleri yansımadığı için) her dönem anayasamız değişti. Bugün de değiştirilmek isteniyor. Siz de (CHP olarak) anayasa değiştirilsin dediniz. Hatta (darbecileri koruyan) 15. madde kaldırılsın dediniz. Hükümette bunu göz önünde bulundurdu ve bu maddeyi de (15. madde kaldırılsın diye) koydu. Buna rağmen (değişiklik paketine) itiraz ediyorsunuz. Bu değişiklik bu Meclis'te yapılmamalı diyorsunuz….' şeklindeki bir soruya Ateş, şöyle cevap verdi: ''Şu anda yürürlükte olan anayasamız 177 maddeden oluşuyor. 1982 yılında kabul edildi. 28 yıllık süre içerisinde tam 14 kez değiştirildi. Bunun anlamı şu; anayasamız her iki yılda bir değişikliğe uğruyor. 2 yılda bir anayasa ile yatıp anayasa ile kalkıyoruz. 177'den 82 maddesi değişmiş. Şu anda değiştirilmek istenen anayasanın arkasında halk iradesi var. (Mevcut Anayasa) yüzde 92 oy almış, şimdiye kadar yapılan oylamaların en yükseğini almış. O zaman vatandaşların bir an önce demokrasiye geçelim özlemini Kenan Evren ve arkadaşları kullanarak, ne kadar antidemokratik hüküm madde var ise toplumun taleplerini dikkate almadan, anayasanın içine koydular. Şimdi aynı olayı AK Parti yapmaya çalışıyor. Geçici 15. Maddenin kaldırılmasını istiyordunuz kaldırıyorum diyor, ama bu maddenin yerine neyi koyuyorsun… Bunun yerine diyor ki ben yargıyı kendime bağımlı hale getireceğim. Bunun uğraşı içinde.''

AK Parti heyetinin anayasa turlarına çıkması ve CHP'nin de buna karşı görüşmelerde bulunacağının hatırlatılması üzerine Ateş, ''Biz de medya temsilcileriyle, gazetecilerle bir araya geleceğiz. Anadolu'nun bütün illerinde paneller düzenlenecek. Türkiye'nin aradan geçen 100 yıllık demokrasi deneyiminde diktatörlüğe gitmemesi için mücadele edeceğiz.'' diye konuştu.

'AK Parti heyeti, CHP'ye taslağı verdi. Hemen çıkışta CHP bunu reddettiğini açıkladı. Taslağı o arada nasıl inceledi ki karşı çıktı?' sorusuna ise Ateş şu cümlelerle karşılık verdi: ''Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Anayasa değişikliği mi istiyoruz? Önümüzde bir yıl sonra mı olur, 6 ay sonra mı olur? 2011 yılında seçim olacak. Şimdi siyasal partilerin bu konuda hemfikir olmaları lazım. Önce anayasa değişikliği üzerinde bir anlaşmaya varmanız gerekli.''