BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

İkizdere HESlere karşı çıkıyor

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, İkizdere'de yapılmasına karar verilen HES'lerin durdurulmasını istedi.

Abone ol İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, ''İkizdere'de yapılmasına karar verilen anlamsız, ayrıca çevreyi, ulusal değeri yıkıcı yatırımlar ivedilikle durdurulmalıdır'' dedi.

Kadem Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Rize'de yapılan ve yapılacak olan hidroelektrik santralleri (HES) ile yıllardır el değmemiş tarihin, kültürel mirasın, eşsiz flora ve faunanın katledildiğini, İkizdere, Çayeli, Hemşin, Fındıklı dereleri üzerinde oynanan bu oyunun adının, elektrik üretimi olduğunu ileri sürdü.

Geç olmadan doğa katliamına ''dur'' demek gerektiğini ifade eden Ekşi, şunları kaydetti:

''Çayeli'nde, bazıları yüz yıllık binlerce ağaç kesildi. Sırada İkizdere var. Çünkü burada da 17 adet HES projesi var. Biz, dünyanın çölleştiği bir ortamda, yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bu olağanüstü panoramaya hayat veren derelerimizi koruyarak, doğa turizmini öneriyoruz. Ayrıca rafting, kayak, kamp, yayla turizmi gibi aktiviteler yapılabilir. Bunun yanında balıkçılık, arıcılık, çiçekçilik, hayvancılık ve jeotermal tesisler için çok ideal bir ortam var. Devlet bunları desteklemelidir. Bu vadi, HES projeleri hayata geçerse, derelerde su kalmayacağından çölleşecektir. Santrallerin taşıyacağı yüksek voltajlı enerji, İkizdere'yi kanser vadisine dönüştürecektir.''

Bölgedeki flora ve yüzde 28'i endemik tür olan cennet vadide yetişen bitki ve çiçeklerin bugün bile milyonlarca dolarlık tıbbi ilaca malzeme olabileceğini, bunların görmemezlikten gelinemeyeceğini vurgulayan Kadem Ekşi, hukuk ve halkın bir araya gelerek doğayı, dereleri, geleceği kurtarmaları gerektiğini kaydetti.

Gelecek kuşaklara, çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Ekşi, şöyle dedi:

''İkizdere'ye kurulacak 17 HES'in toplam üretimi 1.6 milyar kilovat saat olacaktır. Oysa Türkiye'de, yılda 185 milyar kilovat saat elektrik tüketiliyor. Bunun yalnızca 35 ile 40 milyar kilovat saatı HES'lerden, gerisi dışarıdan alınan doğal gaz ile kömürden elde ediliyor. Bu tüketimin 2010'da 230, 2020'de 500 milyar kilovat saate ulaşacağı düşünülürse, İkizdere'nin payı devede kulak bile değildir.''

İkizdere'nin Ural-Sibirya ''gür bitkili'' kuşak içinde, Türkiye'nin en güzel vadilerinden birisi olduğunu belirten İkizdere Derneği Başkanı Ekşi, bölgenin soyu tükenmekte olan 100'ü aşkın bitkilerle bezeli, korunması gereken 122 alandan birisi olduğunu bildirdi.

İkizdere'nin Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfınca, öncelikli korunması gereken 200 alandan birisi ve dünyaca ünlü Anzer balının üretildiği yer olduğunu dile getiren Ekşi, şunları söyledi:

''İkizdere'de yapılmasına karar verilen anlamsız, ayrıca çevreyi, ulusal değeri kıyıcı yatırımlar ivedilikle durdurulmalıdır. Türkiye'de, İkizdere'den üretilecek elektriğin 46 katı elektrik, dağıtılırken yitiriliyor. Ormanlardaki kayın ile ladin ağaçları yılda 30 ile 40 ton tozu tutarak, havayı temizliyor. Bir tane kayın ağacı günde 1.5 kilogram oksijen üretiyor.''

Enerjinin gerekliliğini hiç inkar etmediklerini, fakat üretilecek küçücük bir enerji miktarına İkizdere'nin feda edilemeyeceğini dile getiren Ekşi, şöyle devam etti:

''Ülkeyi yönetenler İkizdere Vadisini bir (enerji vadisi) olarak gözden çıkarmış olabilirler. Ancak bizler, yurdumuzun bu unutulmuş köşesinde, zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmüş, bu zor ama bir o kadar da güzel vadiyi bize miras bırakmış insanların çocuklarıyız. Bize bırakılan emaneti gelecek nesillere taşırken, atalarımızın kemiklerini sızlatamayız. Evinin yanındaki ağacı koruyup, kilometrelerce uzaktan, sırtında odun taşıyarak yakacak ihtiyacını karşılamış anaların çocukları olarak, o ağaçların talan edilmesine izin veremeyiz. Tüm toplumsal dinamiklerimizi ülkemizin nadide değerlerinden biri olan İkizdere Vadisi'ne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Herkes elini vicdanına koyarak, İkizdereliye istihdam yaratacak turizm yatırımlarından yana taraf olmasına saygı göstermelidir.''