Uzmanlar vatandaşları, ikinci el araç alımında dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Abone olMotorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kahyaoğlu, ikinci el araç satışlarında, iyi niyetli olmayan kişilerin kilometre düşürme, pert kaydını değiştirme ve kapora alma gibi çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle vatandaşın araba alma düşüncesini kabusa çevirebildiğini belirterek, vatandaşları, ikinci el araç alımında dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Hasan Kahyaoğlu, AA muhabirine, ikinci el araç alım satımlarında yapılan usulsüzlükler ve vatandaşların ikinci el araç alım satımında dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
İkinci el araç satışlarının kontrolsüz olarak herkes tarafından yapılabildiğini belirten Kahyaoğlu, ''İkinci el araç satışlarında belli bir kontrol mekanizması olmadığı için herkes ikinci el araç alım satımı yapabiliyor. Bu durum da bazı dolandırıcılık olaylarına davetiye çıkarıyor. Çünkü herkes iyi niyetli değil'' dedi.
PERT KAYITLARI SİLİNİYOR
Kahyaoğlu, ikinci el araç satışlarında, iyi niyetli olmayan kişilerin kilometre düşürme, pert kaydını değiştirme ve kapora alma gibi çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle vatandaşın araba alma düşüncesini kabusa çevirebildiğini ifade ederek, vatandaşlara, ikinci el araç alımında dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
''Kilometre düşürme, pert kaydını değiştirme ve kapora alma'' gibi yöntemlerin nitelikli dolandırıcılık suçuna girdiğine işaret eden Kahyaoğlu, bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşların durumu savcılığa bildirmelerini istedi.
Kahyaoğlu, araçların pert kayıtlarının şase numaralarıyla oynayarak değiştirilmesinin de ikinci el araç alım satımında kullanılan bir diğer dolandırıcılık türü olduğunu söyledi.
Sigorta şirketlerinin, pert olarak bilinen tam hasarlı araçları, bedelleri araç sahibine ödendikten sonra satışa çıkardıklarını anlatan Kahyaoğlu, ''Tam hasarlı aracı sigorta şirketinden alan kişi, bu aracı sanayide yaptırarak satışa çıkarabiliyor. Genelde kaportacılarda yapılıyor bu işlem. Böyle bir araçta, can ve mal emniyeti ne kadar sağlanabilir? Ama tam hasarlı araçlardan binlercesi trafikte seyir halinde. Halbuki böyle bir araç, hurda kaşesi yemeli ve hurdaya ayrılmalı. Ben geçmiş yıllarda iki araçtan bir araç yapıldığına tanık oldum'' diye konuştu.
''İnternet üzerinden satışlara yasal düzenleme getirilmeli''
Bugünkü teknolojiyle, ''çalınan bir aracın 1 saat içinde parçalanmasının mümkün olduğuna'' dikkati çeken Kahyaoğlu, şunları kaydetti:
''Bütün bu olumsuzlukların yaşanmaması için tam hasarlı, kilometreleri düşürülen, hırsızlık ve şase numaraları değiştirilen araçların sokak aralarında, oto pazarlarında ve en önemlisi çoğu zaman internet üzerinden yapılan alım satımlarında yasal bir düzenleme yapılması gerekli. İkinci el araç almak isteyenlerin, bu işte faaliyet gösteren işletmelerden (oto galeri veya bayi) araçlarını satın almaları, işlemin bir muhatabı olması bakımından yararlı olacaktır. Kamuoyunda bu tür olumsuzlukları sanki galericiler yapıyormuş gibi yanlış bir algı var. Oysa otomotivci olduğu halde böyle şeylere tenezzül edenlerin sayısı çok azdır.''
Plakası kapalı araçlara dikkat
İkinci el araç satışlarındaki bir diğer dolandırıcılık yönteminin ise ''kapora alma'' olduğunu bildiren Kahyaoğlu, ''Bazı kötü niyetli kişiler, plakalarını kapatarak piyasa fiyatının biraz altında fiyatla internet üzerinden satışına sundukları araçları görmek isteyen alıcılardan bir miktar kapora alıyorlar. Alıcı ertesi gün aracı görmek için arayıp söz konusu kişiye ulaşamadığında dolandırıldığını anlıyor'' dedi.
Noterlerden günlük 15 bin aracın alım satım işleminin yapıldığını anlatan Kahyaoğlu, bu sektördeki alım satımların belli bir mekanizma tarafından kontrol alına alınmasını gerektiğini kaydetti. Kahyaoğlu, ''Yüksek miktarda paraların döndüğü bu sektörde, vatandaşların mağdur olmaması ve bu tür kötü niyetli kişilerin tuzağına düşmemeleri için ilgili bakanlık ve kurumların önlem alması gerekir. İkinci el araç satışlarının kontrol altında yapılması gerekir. Türkiye'de her vatandaş hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden araba alım satımı yapabiliyor. Özellikle internet üzerinden yapılan satışlar, kontrolsüz ve kayıt dışı'' görüşünü ifade etti.