BIST 9.452
DOLAR 34,57
EURO 35,96
ALTIN 3.004,80
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İkinci dönem sınav maratonu zorlayacak!

Okullarda ikinci dönem eğitimi bugün başladı. 15 günlük yarı yıl tatilini geride bırakan öğrenciler bugün yeniden sıralarına döndü. İkinci dönem lise son sınıflar ve 8. sınıf öğrencileri için zorlu sınavları da beraberinde getirecek.

Abone ol

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının ikinci dönemi bugün başladı. 

18 milyon öğrenci bugün ders başı yaptı. 18 milyon öğrencinin 3 milyonunu ise zorlu bir sınav maratonu bekliyor.

Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan, 2. dönemde 3 milyon öğrenciyi bekleyen sınav maratonunu bugünkü köşesine taşıdı. İşte ikinci dönemin zorlu günleri ve öğrencileri bekleyenler...

SINAV MARATONUNA HAZIR MIYIZ?

"Sömestr tatilinin ardından tekrar okula başlayan 18 milyon öğrenci arasında yaklaşık 3 milyonu için bu dönem "sınav maratonu" ile geçecek.

8. ve 12. sınıf öğrencilerini bu dönemde önce sınavlar, ardından da uzun ve yorucu bir tercih dönemi bekliyor.  Bu maratonda ilk sınav 13 Mart'ta yapılacak lise son sınıf öğrencileri ile mezunlarının katılacağı üniversite kapısını açacak ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) olacak. Sınava 2 milyonun üzerinde aday girecek.

Nisan ayında ise ortaokul 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına girecek. 6 dersten yapılan TEOG sınavları 27 ve 28 Nisan'da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Bu sınavın sonuçları liselere geçişte kullanılacak.

Haziran ayında ise üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. 5 ayrı oturum halinde iki hafta sonu yapılacak bu sınavlara YGS'de 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar katılacak. LYS'lerin ilk sınavı 18 Haziran'da Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlayıp, 26 Haziran'da Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) ile son bulacak.

Ardından ise hem lise hem de üniversite sınavlarına giren adayları ve ailelerini temmuz ayında zorlu bir süreç olan "tercihler" bekliyor. Her yıl olduğu gibi bu yılın lise ve üniversite adayları da değişen yerleştirme sistemleri arasında kendileri için doğru okulu bulmaya çalışacak.
Ancak tüm bu sınavlar ve tercihler sürecinin sokağa çıkma yasakları yüzünden eğitimden uzak kalan açıkları "telafi eğitimleri" ile giderilmeye çalışılan öğrenciler için ne kadar adil ve eşit olacağı da ayrı bir tartışma konusu.

ÖĞRETMEN ATAMALARI 2016 ŞUBAT MEB 41. ŞIK UYARISI