BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

İkili kapıştı sırlar açığa çıktı

Eski MİT'çi Mehmet Eymür, kavgalı olduğu eski müsteşarı Atasagun'u yaylım ateşine tuttu. Eymür dava açmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Mehmet Eymür'den kavgalı olduğu eski müsteşar için çarpıcı değerlendirme: Şenkal Atasagun en kapasitesiz müsteşarlardan biriydi. Tahsil durumu yetersizdi. Müsteşarlığının iptali için dava açacağım

Mehmet Eymür suskunluğunu Sabah'tan Abdurrahman Şimşek'e bozdu. Bir dönem çok iyi dost olduğu Atasagun hakkında ilginç açıklamalar yaptı. Kendisini teşkilattan uzaklaştırdığını iddia ettiği Atasagun kanlı bıçaklı oldu. İkilinin, sonradan çeşitli yayınlarla kamuoyuna da yansıyan mücadelesi nedeniyle Türkiye, teşkilat içinde yaşanan bazı bilinmeyenleri de öğrenmiş oldu.

KARANLIK ADAMLARLA İLİŞKİSİNİ PERDELEDİ

Şenkal, müsteşarlık uğruna, beni teşkilattan uzaklaştırmak isteyen iç ve dış güçlerle birlik oldu. Haysiyetimle oynadı. Beni teşkilattan uzaklaştırmak için mafya ile ilişkili gibi gösterdi. Kendisinin Çakıcı, Kaşif Kozinoğlu, Cemal Kulaksızoğlu, Semih Tufan Gülaltay ile çarpık ilişkilerini ise perdeledi. Esas mesele kendisinin mesleki açıdan yetersiz olması... Şenkal Atasagun ile Mikdat Alpay'ın müsteşarlık yarışına girdikleri günlerdi. O dönemde Mikdat Alpay, Şenkal Atasagun'un tahsil durumunun yetersiz olduğunu yaymaya başladı. Haklıydı...

ATASAGUN'A YÜKSEK TAHSİL ŞOKU

Müsteşarlık için 4 yıllık yüksek tahsil şartı vardı. Bir zamanların Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şekip Altay, Demirel'e yakın biriydi. Şekip Bey de Şenkal Atasagun'un mezun olduğu iki yıllık Grenoble Üniversitesi'nden mezun olmuştu. Demirel, kendisini Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarı yapmak istemiş, ama yapamamıştı. Çünkü tahsili mevzuata müsait değildi. Ama Atasagun'u müsteşar yaptılar. Benim bildiğim kadarıyla Atasagun, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın önerisi ve Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın da desteğiyle geldi. Ben bu konuyla ilgili dava açmayı düşünüyorum. Hukukçulardan görüş aldım. "Atasagun, bu dava sonucunda müsteşar sıfatını ve özlük haklarını kaybedebilir" dediler.

BEN ABD'DE İKEN

O dönemde Kont-Terör Merkezi yöneticisiydim. Abdullah Çatlı'nın, devletin her kademesiyle irtibatı vardı. Çatlı grubu tehlikeli bir oluşum haline gelmişti. Devleti, siyaseti yönetebilecek yeni bir örgütlenme tipi, terör olgusu olarak karşımıza çıkıyordu. Yarın öbür gün politikaya bir nevi Ergenekon'un yaptığı gibi müdahale edebileceği düşüncesini uyandırdı bizde. Kaza geçiren Mercedes araba resmiyette Sedat Bucak'a aitti ama arabanın plakası "AC" idi. Çünkü arabanın asıl sahibi Abdullah Çatlı'ydı. Çatlı bu araba ile Meclis dâhil her yere rahatça giebiliyordu. Biz bunları tespit edip teşkilat içi yazışmalarla kayıt altına aldık. Ama ben ABD'de iken bu bilgilerin kayıtlardan çıkarıldığını öğrendim.

YEŞİL'İN İRTİBATI JİTEM'LE

Yeşil, başında olduğum Kontr-Terör Merkezi'nin elemanı olarak benimle çalıştı. Birçok kere onunla bir araya geldim ve konuştum. Beraber çalıştığı personelimiz onunla çok daha sık görüşüyordu. Yeşil, cesur yönleri olan, operasyonel faaliyetlere yatkın, tecrübeli biriydi. Bizimle çalışırken herhangi bir kanunsuz işi olmadı. Biz Yeşil'i yurt dışında yürüttüğümüz faaliyetlerde kullandık ve kendisinden memnunduk. Ama Yeşil'in asıl irtibatlı olduğu yer JİTEM'di. Daha fazla güvendiği insanlar jandarmadaki kişilerdi. Yani daha açık söylemek gerekirse başı sıkıntıya girdiğinde sığınacağı yer jandarma idi. Bunu bize kendisi ifade etmişti.

ÖCALAN OPERASYONU

Öcalan operasyonu tam başarıyla sonuçlansaydı operasyonda rol alanlar iyi bir şekilde mükâfatlandırılırdı. Tabii Yeşil de... Ama işte ufak tefek aksaklıklar yüzünden operasyondan tam istediğimiz sonucu alamadık. Fakat bu operasyon Türkiye'nin kararlılığını göstermiş ve Suriye'yi büyük ölçüde rahatsız etmiştir.

MİT'İN PARASINI KİM BATIRDI?

O olayın aslını söyleyeyim. Şenkal Atasagun zamanında, 1998'de, MİT'in örtülü ödeneğinden sorumlu Özel Muhasebe Sorumlusu K., zimmetinde bulunan 300 bin lira civarındaki parayı borsada kaybediyor. Özel muhasebeci doğrudan müsteşara bağlı. Esasında hakkında ceza davası açılması gerekirkenher nedense sessiz sedasız emekli ediliyor. Daha sonra K.'nin tekrardan sözleşmeli olarak teşkilata alındığını duyuyorum. Olayın benimle ve Kontr-Terör Merkezi ile bir ilintisi yok.

MÜSTEŞARLARIN KARNESİ

Çok yakın çalışmadım ama Fuat Doğu ve Ziya Selışık için akıllı, bilgili, tecrübeli, iz bırakan, gelişmeyi sağlayan insanlardı diyebilirim. Yakın çalıştığım Sönmez Köksal Bey'in de birçok yararlı hizmetleri olduğunu, teknik ve zihniyet açısından değerli katkılarda bulunduğunu söyleyebilirim. Şenkal Atasagun herhalde MİT'in tarihindeki en kapasitesiz ve zayıf müsteşarlardan biridir ama uzun yıllar kurumu idare etti. Emre Taner hayli tecrübelidir. Denge adamıdır. Kendisinin görev süresinin uzatılması iyi oldu. Hem Kürt sorununun çözülmesi sürecinde, hem de Ergekenon soruşturmasının devam ettiği dönemde MİT'in başında olmasında fayda var.