BIST 10.020
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.055,60
HABER /  GÜNCEL

İki Türk'ün uyanıklığı pahalıya patladı

İç giyim firması ESGE, markasını kendi adına tescil ettiren iki Türk'e açtığı davayı kazandıktan sonra 300 kişi işsiz kaldı

Abone ol

İç giyim firması ESGE, markalarının tescilini alanlara açtığı davayı kazandı. Ancak firmanın Türkiye'deki 15 milyon dolarlık fabrikasını kapatması 300 çalışanı işsiz bıraktı.

Dünyaca ünlü bazı markaları, kendi firmaları adına tescil ettiren iki Türk'ün uyanıklığı, ülkeye pahalıya mal oldu. 130 yıllık Alman iç giyim firması ESGE, markasını kendi adına tescil ettiren iki Türk'e açtığı davayı kazandıktan sonra, Çanakkale'deki fabrikasını kapatıp Türkiye'yi terk etti. Yaklaşık 300 kişi işsiz kaldı. ESGE, Türkiye'de yatırım yapan onlarca yabancı sermayeden biriydi. Firmanın Çanakkale Eceabat'ta 1988'den beri üretim yapan 15 milyon dolarlık bir fabrikası bulunuyordu.

1 MİLYON DOLAR İSTEDİLER

Ancak fabrika sahibi Rolf Maaf fabrikanın kapısına kilidi vurdu ve ülkeyi terk etti. Kapatma nedeni ise tam Aziz Nesin'lik bir hikaye... İddiaya göre K.C. ve C.A. adlı iki marka avcısı, 2001'de 29 markanın tescilini Sedef Tekstil üzerine yaptırdı. Markalardan biri de ESGE'ydi. Firma avukatı Cahit Suluk'a göre, Alman firma 2004'te sorun yaşamamak için Türk Patent Enstitüsü'ne marka başvurusunda bulundu. Ancak marka daha önce tescil edildiği için başvuruları reddedildi. Firma bu durumu önce önemsemedi. Ta ki 2007'de Sedef Tekstil, Alman firmayı markalarını kullanmakla suçlayıp hukuk savaşı başlatmamak için 1 milyon dolar para talep edene kadar...

2004 YILINDA ORTAYA ÇIKTI

Şantaja boyun eğmeyen firma yetkilileri, para vermeyi kabul etmedi. Sedef Tekstil adı altında kurdukları şirketin iki ortağı ise ESGE'ye hem hukuk hem de ceza davası açtı. Dava geçen yıl sonuçlandı. İkili davayı kaybederken, ESGE beraat etti. Ancak yaşananlara canı sıkılan firma Türkiye'yi terk etti. Böylece Türkiye, 15 milyon dolarlık yatırımdan oldu. Avukat Cahit Suluk, süreci şöyle anlattı: "Alman firma, 1988'de Çanakkale Eceabat'ta bir fabrika kuruyor ancak sadece üretim yaptıkları için marka patentini almaya gerek görmüyor. Gerçek, 2004'te Türk Patent Enstitüsü'ne marka başvurusu yaptıklarında ortaya çıkıyor. Marka daha önce tescil edildiği için başvuruları reddediliyor. Bu durumu önemsemiyorlar. Ancak 2007'de Sedef Tekstil, Alman firmayı markalarını kullanmakla suçlayıp hukuk savaşı başlatmamak için 1 milyon dolar para talep ediyor. Elbette markanın gerçek sahipleri bunu kabul etmedi. Uzayıp giden dava geçen yıl sonuçlandı ve ESGE yetkilileri beraat etti. Dava süreci bitince tüm yaşananlardan bunalan firma sahipleri, Türkiye'yi terk etti." Suluk, bu iki kişinin 2004-2008 yılları arasında dünyaca ünlü markaları üzerlerine tescil ettirdiğini belirterek "Bu iki uyanık, kurdukları şirketi de kapatıp kayıplara karışmış, artık ulaşamıyoruz" dedi. Suluk, marka sahiplerine, ticaret yapmadan önce mutlaka markalarını tescil ettirmelerini önerdi ve aksi halde taklitçi duruma düşebileceklerini hatırlattı.