BIST 9.980
DOLAR 35,20
EURO 36,70
ALTIN 2.975,61
HABER /  GÜNCEL

İki komşu ilçeden seçim manzaraları: Kadıköy ve Üsküdar

2009 yerel seçimlerinde CHP Kadıköy’ü yüzde 68; AKP ise Üsküdar’ı yüzde 38 oy oranıyla almıştı. BBC Türkçe'den Rengin Arslan bu iki komşu semtte dengelerin değişmesinin pek beklenmediğini ancak oy oranlarının farklılık gösterebileceğini söylüyor.

Abone ol

Kadıköy ve Üsküdar aynı kıyıları paylaşan iki ilçe. Ancak yerel seçimlerde eğilimleri birbirinden hayli farklı. 2009 yerel seçimlerinde CHP Kadıköy’ü yüzde 68; AKP ise Üsküdar’ı yüzde 38 oy oranıyla almıştı.

İstanbul’un iki komşu semtinde bu dengelerin değişmesi pek beklenmiyor ancak oy oranlarında farklılıkların olabileceği de konuşuluyor.

Üsküdar’da konuştuğumuz dükkan sahibi Yıldıray Can, geçen seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de AKP’ye oy vereceğini söylüyor. AKP’nin belediye başkanlığını yine alacağını ama “bu sefer oyların 5 puan azalabileceğini” söylüyor. Bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başka kişiler arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmelerine bağlıyor. Bir de, CHP’nin Üsküdar’dan aday gösterdiği CHP milletvekili İhsan Özkes’in “sevilen bir mütfü” olmasına.

'Alternatifi olmadığı için'

AKP ile ilgili yolsuzluk iddialarının “doğru olabileceğini” ama diyerek ekliyor: “Ama ben AK Parti’nin ardından gelecek bir güç olduğunu görmediğim için, alternatifi olmadığı için veriyorum.

Dükkanın diğer ortağı ise “25 yıldır yaptığım gibi MHP’ye vereceğim” diyor.

Üsküdar meydanı: Seçim fuar alanı

Üsküdar iskele meydanında neredeyse bir seçim fuarı açılmış gibi. AKP, MHP, CHP, İşçi Partisi ve ÖDP stantları yan yana. Çoğundan seçim şarkıları yükseliyor.

En hareketli stantlardan biri MHP’ninki. Standın üzerine çıkmış iki genç ellerindeki büyük Türk bayraklarını sallıyorlar. Bozkurt işareti yapan kişiler seçim broşürlerini dağıtıyor gelen geçene. Stantta görevli emekli astsubay Mesut Bey, önceki seçimlerde AKP’ye oy verenlerin artık kendilerine geldiğini söylüyor. Ancak “bu ilgi sandığa ne kadar yansır bilemem” diye ekliyor.

CHP standındaki gönüllülerden birisi ise 23 yaşındaki Derya. Oyunu bir önceki seçimde “şu an başımızdakine” verdiğini söylüyor. “Başörtülüyüm ve bununla gurur duyuyorum ama aynı zamanda koyu bir Atatürkçüyüm” diye ekliyor.

'Üsküdar'a imanlı bir ses'

Ben stanttan ayrılırken CHP’nin adayı eski müftü İhsan Özkes’in seçim otobüsü “halkı selamlıyordu”. Duyabildiğim anonslardan birinde ise, “Üsküdar’a imanlı bir ses, İhsan Özkes” deniyordu.

Konuştuğum kişiler AKP’nin güçlü olduğu Üsküdar’dan sürpriz beklemiyor ancak MHP ve CHP’ye kayan oylara da işaret ediyorlar. Bunda Özkes’in kimliğinin etkisi vurgulanıyor.

AKP’lilerse kendilerinden emin. Oy oranlarında bir değişiklik olup olmayacağı ile ilgili yorum yapmak istemeyen Sedat Bey, bu seçim ortamını “daha önce hiç böylesini görmedim” diyerek değerlendiriyor. AKP’nin meydandaki standında konuşurken, CHP adayının AKP seçmeninden oy almasına ihtimal vermediğini söylüyor.

Kadıköy’de meydan, bayrakların ve duvar yazılarının

Üsküdar meydanında CHP dışında sağın bayrakları ve afişleri dikkat çekerken Kadıköy’de durum tam tersi. CHP dışında en çok TKP, ÖDP ve HDP’nin afişleri dikkat çekiyor. Bunun yanında Kadıköy’de yapılan eylemlerden kalan duvar yazıları. Bu yazılardan biri şöyle diyor “Hırsızlar korksun, Ali İsmail Korkmaz.”

CHP’liler kendilerinden emin. Aday Aykut Nuhoğlu’nun kazanmaması ihtimalini görmüyorlar. CHP standındaki kadınlar “bu kadar rezaletten sonra zaten mümkün değil” diyorlar. Başbakan Erdoğan ve AKP hakkındaki iddialara atıfta bulunuyorlar.

Kadıköy’de geçen seçimlerdeki yüzde 68’lik çoğunluğun kayba uğramasını beklemiyorlar. Diğer partilerin eski AKP seçmeninden oy alma ihtimalinin ipucunu ise Çarşı Camii’nin önünde dini kitaplar satan biri veriyor. “Allah nasip ederse bu kez AKP’ye oy vermeyeceğim. Gerçekleri gördük” diyor. Başbakan’ın kendisine yönelik komplo olduğu yönündeki iddialarını soruyorum. “Ne komplosu. Çocuklar bile inanmıyor. Artık gözüm açıldı” diyor.

Birbirinden farklı ve kuvvetli eğilimleriyle öne çıkan Üsküdar ve Kadıköy’de seçim yarışının sonucu değişmeyecek gibi görünse de oyların dağılımında bir önceki seçimlere oranla gözlenebilecek değişimler yeni yönelimlerin işareti olabilir.