Yapılan araştırmalar çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Çevresel etkenlerin ve beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle artan alerjik hastalıklar her iki kişiden
Abone olYaklaşık 85 ülkeden 8 binden fazla uzmanın katılımıyla dün başlayan ve alanında dünyanın en büyük organizasyonu olan Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi'nin (EAACI) kongresinde alerjik hastalıklarda son gelişmeler tartışılacak.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda 15 Haziran'a kadar sürecek kongre öncesi açıklanan verilere göre alerji, en çok 0 - 5 yaş çocukları etkiliyor. Avrupa Birliği Küresel Sağlık Durum Raporu'na göre Avrupa'da 10 yaşından küçük her 4 çocuktan biri alerjik hastalıklardan etkileniyor. 0-5 yaş arasındaki çocuklarda alerjik hastalık görülme oranı son 10 yılda 2 katına çıktı ve şiddetli anafilaktik tepkiler yüzünden acil servise başvuranların sayısı 7 kat arttı.
WHO verilerine göre dünyada 300 milyon kişi astımdan etkileniyor, her yıl 250 binden fazla kişi astıma bağlı olarak hayatını kaybediyor. Yapılan araştırmalarsa Avrupa genelinde alerjiden kaynaklanan performans düşüklüğü ve hastalıkların ekonomiye getirdiği yükün 25 milyar euroyu bulduğunu ortaya koyuyor.
Yaşam kalitesini azaltıyor
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Ayfer Tuncer, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alerjik hastalıkların artış gösterdiğini söyledi. Halen dünyada 300 milyon kişinin astımlı olduğunu anlatan Tuncer, "Türkiye'de her 100 erişkinden 3-5'inde ve 100 çocuktan 5-10'unda astım bulunuyor. Buna göre toplam 4 milyon kişinin astımlı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Türkiye'nin coğrafi konum olarak alerjik hastalıklar yönünden riskli bir bölge olduğunu belirten Prof. Tuncer, allerjik hastalıkların çok ölümcül olmamakla birlikte yaşam kalitesini azaltan, iş ve okula devamsızlık gibi sonuçlarıyla ekonomik yükü artıran hastalıklar olduğunu vurguladı.
Toplantıya EAACI'a yeni dönem başkanı olarak seçilen İsviçre Astım ve Alerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cezmi Akdiş de katıldı. Toplantıda genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) alerjik hastalıkları artırıp artırmadığı yönündeki soruya şöyle yanıt verdi:
Alerji şehirleşmeyle artıyor
"Gıdalardaki katkı maddeleri, kullanılan deterjanlar alerjik hastalıkları artırıyor. Alerjik hastalıklara kırsal kesimde çok az rastlanıyor. Şehirleşme arttıkça alerjik hastalıklar da artıyor. Hijyen hipotezine göre 'enfeksiyon hastalıkları azaldıkça alerjik hastalıklar artıyor' deniliyor."
Kongre Bilimsel Komite Başkanı Prof. Sevim Bavbek de, "Genetik yapımız değişmedi ancak değişen koşullar, modern yaşam etmenleri alerjik hastalıkları artırdı. Değişen yaşam koşullarının bağışıklık sistemimiz üzerinde oluşturduğu bazı değişiklikler üzerinde duruluyor" dedi.
Avrupa'da en fazla taze meyve-sebze alerjisi görülüyor
- Astım ve saman nezlesi: Küresel ölçüde artıyor. Batı Avrupa'da son 10 yılda astım vakaları iki katına çıktı.
- Allerjik nezle: Dünya nüfusunun yüzde 10 - 30'unu etkiliyor.
- Atopik egzema: Çocukların yüzde 10 - 15'inde, yetişkinlerin yüzde 5 - 8'inde görülüyor.
- İlaç alerjisi: Genel nüfusun yüzde 7'sinden fazlasını etkiliyor. Toplumun yaşlanması nedeniyle ilaç kullanımının arttığı, ilaçlara aşırı duyarlılık sorununda artış görüldüğü tahmin ediliyor.
- Gıda alerjisi: Avrupa'da 17 milyon kişide görülüyor. 3.5 milyonu 25 yaşından küçük. Alerji hastaların yüzde 60'tan fazlası kadın.
- Avrupa'da en fazla gıda, taze meyve ve sebze alerjisi görülürken, Anglo-Sakson ülkelerde ceviz, fındık, fıstık, Kuzey Avrupa ve İskandinavya'da kabuklu deniz hayvanları, balık ve morinalara olan alerji türleri daha yoğun.