İngiliz bilim adamları, kalıtsal hastalıklardan arındırılmış, üç ebevynli insan embriyosu geliştirdi.
Abone olİngiliz bilim adamları, "tasarım bebekler" çağının öncüsü olan bir çalışmaya imza atarak, kalıtsal hastalıklardan arındırılmış, üç ebevynli insan embriyosu geliştirdi.
İki anneli ve bir babalı embriyolar, bazısı doğumdan birkaç saat içinde ölüme yol açabilen, tedavisi olmayan kas, beyin, kalp ve sindirim sistemi hastalıklarından arındırıldı.
Newcastle Üniversitesi bilim adamları, üç yıl içinde, ailesinde kalıtsal hastalık bulunan kadınların, dünyaya sağlıklı bir bebek getirme imkanına kavuşabileceğini söyledi. Araştırma, gıdayı vücut ve beynin kullanacağı enerjiye dönüştüren, hücreler içindeki "enerji santralleri" olan mitokondri üzerinde odaklandı.
Bilim adamları, mitokondrideki hastalıklı DNA'yı sağlıklı genetik materyalle değiştirerek, mitokondriyal hastalıkları bulunmayan embriyonlar geliştirdi.
TÜP BEBEK YÖNTEMİYLE DÖLLENME TEKNİĞİ
Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, tüp bebek yöntemiyle döllenme tekniği kullanıldı. Müstakbel babanın spermiyle annenin yumurtasındaki, ebeveynin DNA'larını içeren çekirdek (nükleer DNA veya genler) çıkarılıp alındı.
Diğer taraftan bir donörün yumurtasıyla diğer bir donörün spermi döllendi ve elde edilen embriyo daha birkaç saatlikken yumurta ve spermin nükleer DNA'sı ayıklanarak geride sağlıklı mitokondri bırakıldı. Daha sonra, ebeveynin DNA'sı, çekirdeği alınmış sağlıklı mitokondriyea aşılandı. Böylece, ebeveynlerin genleri ve donörün mitokondrisinden müteşekkil bir embriyo elde edildi.