BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İki güneşli gezegen bulundu (video)

Yıldız Savaşları'ndaki iki güneşli gezegen artık hayal degil gerçek. Astronomlar, Samanyolu galaksisinde iki güneşli gezegen keşfetti.

Abone ol

Yaklaşık 30 yıl önce bilim kurgu başyapıtlarından Star Wars (Yıldız Savaşları)’nda hayal edilen iki güneşli gezegen, Dünya’dan 200 ışık yılı uzaklıkta tespit edildi.

Gözlem, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın yerküre benzeri karasal gezegenleri araştırma ve algılama amacıyla tasarladığı Kepler uzay teleskopu tarafından gerçekleştirildi.

Star Wars filminin kahramanı Luke Skywalker'in gezegeni Tatooine’den hareketle keşfedilen iki güneşli gezegene bilim insanları aynı ismi verdi.

***

ABD'de yayınlanan araştırmaya göre, Dünya'dan 200 ışıkyılı Kepler-16b adı verilen bu dış gezegen, iki güneşin etrafında dönüyor ve böylece iki kez gün batımı ve iki kez gün doğumu oluşuyor.

İki güneşli gezegen Yıldız Savaşları bilim kurgu filminde Tatooine adıyla çorak çöllere ve Kum Adamları diye kendine özgü canlıların yaşadığı şekilde canlandırılmasına karşın, Kepler-16b, soğuk ve gazlı bir gezegen. astronomlar, yaşamın burada var olması olasılığının bulunmadığını belirtiyorlar.

Keşifte yer alan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Josh Carter, Kepler-16b'nin varlığı teyit edilen ilk iki güneşli gezegen örneği olduğunu belirterek, ''Üstelik, bizim güneş sistemimizin diğer gezegen sistemleri arasında sadece bir örnek olduğunu keşfediyoruz, doğa bunları yaratabiliyor'' dedi.

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni gaz devi Jüpiter'in üçte biri bir kütleye ve yüzde 75'i kadar yarıçapına sahip Kepler-16b'nin, Satürn kadar kütle ve cüssesi bulunuyor.

İki güneşinin etrafında 229 günde dönen bu dış gezegen, yıldızlarından ortalama 104,6 milyon kilometre mesafede bulunuyor.

Kepler-16b'nin iki yıldızının da Güneş'ten daha küçük ve daha soğuk olması nedeniyle, yüzey ısısı sıfırın altında 73 ila sıfırın altında 101 santigrat derecede yer alıyor.

Amerikan Science dergisinin bugünkü sayısında yayınlanan araştırma ayrıca bugün ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole'daki 'Uzak Güneş Sistemleri' konferansında da sunulacak.