BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,10
ALTIN 2.446,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İki elma karşı karşıya

Efsanevi Beatles grubu üyeleri, ''Apple Computer'' şirketini mahkemeye verdi.

Abone ol

Efsanevi Beatles grubu üyelerinin şirketi ''Apple Corporation'', 1991 tarihli anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle dünyanın devi ''Apple Computer'' şirketini mahkemeye verdi.

Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon'ın dul eşi Yoko Ono ve George
Harrison'ın dul eşi Olivia Harrison'ın sahibi olduğu Apple Corps Ltd,
daha önce iki şirketin de logosunun elma olması nedeniyle iki kez
davalık oldu ve 1991'deki son mahkemede, bilgisayar şirketi Apple, 26
milyon dolar vermeyi ve müzik endüstrisine girmemeyi taahhüt edince
dava anlaşmayla sonuçlandı.

Ancak Apple Computer'ın son zamanlarda MP3 formatındaki şarkılar için ürettiği ''iPod'' müzik dinleme aleti ve bu şarkıları bilgisayardan indirmek için kullanılan ''iTune'' programı nedeniyle iki şirket yeniden mahkemelik oldu.
Beatles'ın Apple şirketi, bilgisayar şirketi Apple'ın son ürünleri ile ''müzik endüstrisine girmemeyi'' taahhüt ettiği 1991'deki anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürüyor.

Londra Yüksek Mahkemesi'nde bugün görülmeye başlaması beklenen
davaya bakacak yargıç Edward Mann'ın, iPod kullanıcısı olduğunu açıklaması ise davaya ilginç bir boyut kattı. Apple Computer, 14 milyon iPod aleti satmanın yanı sıra iTunes üzerinden de 1 milyar şarkı sattı. Beatles, şimdiye kadar şarkılarının online müzik servisleri aracılığıyla satılmasına izin vermemişti. Beatles hayranları, dava sonucu varılacak yeni anlaşmayla, ünlü grubun şarkılarının iTunes üzerinden satılacağını ileri sürüyor.