BIST 9.687
DOLAR 35,22
EURO 36,71
ALTIN 2.962,14
HABER /  GÜNCEL

İki bayram arası nikah olur mu? Diyanet açıkladı

Herkesin merak ettiği o soruyu Diyanet cevapladı. İki bayram arasında nikah olur mu? Hz. Peygamber bu konuda ne diyor...

Abone ol

Resmi verilere göre, Türkiye’de evlilikler en çok ağustos ve eylül aylarında gerçekleşiyor. Ancak bu yıl Ramazan Bayramı’nın 17 Temmuz’a, Kurban Bayramı’nın da 24 Eylül’e denk gelmesi, yaz aylarında dünya evine girmek isteyen gençleri kara kara düşündürüyor. Nedeni ise halk arasında yaygın olan, “İki bayram arasında düğün olmaz” inanışı.

Bu yüzden, konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na da vatandaşlardan pek çok soru geliyor. Kurul, “İki bayram arasında evlenmek caiz midir?” sorusuna, gençler için ‘müjde’ niteliğinde bir cevap vererek, “Söz konusu inanışın hiçbir dini dayanağı yok” açıklamasını yaptı.

“İki bayram arasında düğün ve nikâh yapılmasının dinen mahzuru yok” denilen açıklamada, “Hz. Peygamber ile Hz. Aişe de şevval ayında evlenmişlerdir. Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman, senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir” ifadeleri yer aldı.

GELENEK MI, HURAFE MI?

“İki bayram arasında düğün olmaz” inanışının kaynağı, İslam öncesine kadar uzanıyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında Ramazan Bayramı’ndan sonra, yani şevval ayında bir veba salgını başlıyor. Hastalık pek çok kişinin ölümüne neden oluyor. Bu nedenle şevval ayının uğursuz olduğuna inanılıyor.

TERCİHİMİZ YAZ AYLARI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde gençler en çok yaz aylarında düğün yapmayı tercih ediyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 600 bin çift evleniyor. Bu düğünlerin üçte biri, yani yaklaşık 200 bini yazın gerçekleşiyor. Evlilik tercihinde sonbahar ayları ikinci tercih. Onu ilkbahar izliyor. Kış mevsiminde ise yaklaşık 100 bin çift imza atıyor.

"GÖNÜL RAHATLIĞIYLA EVLENEBİLİRSİNİZ"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu: “Bunlar halk arasındaki inanışlar, hurafeler. Anadolu’nun kendi folklorik geleneği içinde Şaman kültürüyle alakalı olabilir. Dini açıdan, iki bayram arasında düğüne engel yok. İslam dinine göre, 365 gün düğün yapılabilir. Herkes gönül rahatlığıyla evlenebilir.”

"DÖVMESİNİ SİLDİRMEYEN..."

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yeni yayınladığı fetvalar arasında dövme yaptıranların Allah'tan bağışlanma dilemesi istendi.

Dövme konusundaki fetvada, "Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa, Allah'tan bağışlama dilemelidir" denildi."

PİYANGO'DAN KAZANILAN PARA NE YAPILMALI?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, piyango loto, toto, iddia ve benzeri şans oyunlarının kumar ve haram olduğunu yineledi.

Kurul, "Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksul veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira, bu tür kazançlar haramdır" diye açıklama yaptı.

DİYANET'TEN YILBAŞI HUTBESİ

Diyanet, yılın son cuma hutbesinde yılbaşı kutlamalarını konu edindi. Hutbede, “Geride bıraktığımız zamanın bir muhasebesini barındırması gereken saatler ne acıdır ki her yıl birtakım yanlışlarla israf edilmektedir” denildi. Türkiye’deki tüm camilerde okutulan hutbede, şu görüşlere yer verildi:

“Dini ve ahlaki değerler unutularak ya da dikkate alınmayarak gayri meşru tutum ve davranışlarla, eğlence aldatmasıyla nefesler, hayatlar, yarınlar hiçe sayılarak heba edilmektedir. Dünyayı bir eğlence gezegeninden ibaret görmek ne kadar hazin, ne kadar insani ve vicdanidir?”

PİYANGO HELAL Mİ HARAM MI?

Piyango’nun 50 milyon liralık yılbaşı özel çekilişinin biletleri satışa sunuldu. Tam bilet 50, yarım 25, çeyrek 12.5 liradan satılıyor. Ancak zenginlik hayalleri kuran vatandaşlara Diyanet’ten kötü haber geldi.

Alo Fetva hattına gelen bir soruyu cevaplayan Diyanet İşleri Başkanlığı fetva uzmanları, “Loto, Toto, İddia, yılbaşı çekilişi haramdır. Bilet almak da caiz değildir. Kuran’da bunların hepsi kumar hükmündedir” açıklaması yaptı.

BANKA KREDİSİYLE KURBAN KESİLİR Mİ?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Dini Soruları Cevaplandırma Platformuna gelen ve yayınlanan kurban fetvalarında peygamber efendimiz adına bazı kişilerin bir araya gelip kurban kesemeyeceği, kurbanın kredi kartıyla ödenmesinde sakınca olmadığı ancak, bankaya ek ücret ödenmesi durumunda faiz nedeniyle bir günahın söz konusu olduğu, banka kredisiyle kurban kesmede ise, faiz nedeniyle günah oluşacağı, bu durumda kurban kesmemenin daha uygun olduğunu açıkladı.