BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

İki ayda gider denilen Esad'ın son planı

Banyas katliamı, Kuseyr saldırısı, Rusya'dan gelen Yakhont füzeleri ne anlama geliyor?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Esad rejimi yıkılmadığı gibi kaybettiği yerleri geri almak için karşı saldırıya geçti. Suriye aldığı son Rus füzeleriyle muhaliflerin denizle bağlantısını kesmeyi amaçlıyor. Lübnan bağlantısını Hizbullah ile Reyhanlı ve Cilvegözü saldıdılarıyla da Türkiye bağlantısını bitirmeyi hedefliyor.

Kan ve gözyaşıyla sulanan Suriye'de Esad, iktidarını pekiştirme adına birbiri ardına hamleler yapıyor. "2-3 ay sonra gider" denilen Esad, olayların başladığı 2011 mart ayından bu yana ayakta duruyor. Son bir aydır Suriye'den gelen haberler Esad'ın savunma pozisyonundan çıktığını gösteriyor.suri̇ye.jpg

ABD HEVESLİ DEĞİL

Başbakan Erdoğan'ın ABD gezisinde Suriye'de istediğini alamadığı yorumları yapılıyor. Esadsız Suriye söylemi ilk kez söylenmiyor. ABD ziyareti öncesi daha sert söylemlerde bulunan Erdoğan, Beyaz Saray'daki görüşme sonrası Suriye dozunu düşürdü. Uçuşa yasak bölge için BM Güvenlik Konyesi kararına işaret eden Erdoğan'ın, Cenevre 2'ye sıcak bakması Washington'un önceliğinin Suriye olmadığı şeklinde algılandı. Dahası muhaliflerin parçalı yapısı ve "radikal unsurların" varlığı Batı'nın desteğini azaltmasına gerekçe gösteriliyor.

"YIKILMADIM AYAKTAYIM"

Esad, bir yandan Porche ile Şam sokaklarında gezerek "ben daha ölmedim" mesajını veriyor; diğer yandan Arjantin televizyonuna konuşarak iktidarı bırakma çağrılarına "istifa etmek kaçmak olur" cevabını veriyor. Şüphesiz bu tabloda Batı'nın isteksizliği en büyük etken. Hal böyle olunca meydan İran ve Rusya destekli Baas rejimine kalıyor.

Esad'ın muhaliflere yönelik yeni planını görmek için ülkenin batısında muhaliflerin kontrolündeki bölgelere bakmak yeterli. Karada hayli zayıf olan Suriye ordusu, sahili boydan boya ele geçirerek, bu alanda üstünlüğü yeniden ele geçirme amacında.

SAHİLİ TEMİZLİYORLAR

Lübnan'dan Türkiye'ye uzanan hattın büyük bölümü rejime bağlı askerlerin elinde. Ancak muhaliflere destek veren alanlar da var. Rus donanmasının üslendiği Tartus'un kuzeyinde kalan ve katliamın yaşandığı Banyas da onlardan birisi. Daha kuzeyinde ise Nusayri azınlığın yoğun yaşadığı Lazkiye var. 

harita.jpg

2012 yazında tarafların elindeki bölgeler böyleydi

STRATEJİK NOKTA KUSEYR

Sahili temizlemeyi amaçlayan Esad'ın son hedefi geçtiğimiz hafta sonu Lübnan'ın kuzeydoğusuna kalan Kuseyr oldu. Sahile çıkış öncesi son nokta olan ve Lübnan'dan gelen yardımların geçiş noktası Kuseyr'de denetimin Esad ordusuna geçtiği söylendi. Ancak kontrolün tam olarak kimde olduğu kesinlik kazanmadı. Lübnanlı militanların da katıldığı çarpışmalarda Hizbullah'ın ordu, Sünni militanların da isyancıların saflarında savaşıyor. Direnişin merkezlerinden Humus'un bir anlamda anka bahçesi konumunda. Muhalifler ise ugünkü çatışmalarda ise 16 Hizbullah askerinin öldürüldüğünü iddia etti.

HİZBULLAH'IN ROLÜ

Hizbullah lideri Nasrallah, "Suriye ordusuna yardım yardım normal" diyerek kartını açık oynuyor. Bekaa vadisinin kuzeyinde Lübnan ile Suriye arasındaki resmi "sınırın" hiçbir anlamı kalmadığı bilinen bir gerçek. Mayıs ayı başında Suriye-Lübnan sınırında dolaşan BBC muhabiri Davies, Hizbullah militanlarının deneyimsiz Suriye askerlerini eğittiğini yazmıştı.

TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİ SURİYE'DEN UZAKLAŞTIRMAK

Demografik yapının Ankara'nın "yumuşak karnı" olduğunu düşünen Şam, Türkiye'yi sınır ilçelerde bombalar patlatarak "cezalandırma" amacında. Şam yönetimi muhaliflere "yataklık" etmekle suçladığı Türkiye ve Lübnan'ı karıştırarak Türkiye'de isyancılara olan kamuoyu desteğini azaltmak istiyor.  Patlamalar sonrası Reyhanlı'da Suriyeli mültecilerin diken üstünde olması, Şam'ın hayalindeki fotoğrafın gerçeğe dönüşmesi anlamına geliyor.

RUSYA'NIN FÜZELERİ

Suriye'nin şimdiye kadar kullandığı Scud ve diğer füzelerin aksine 'Yakhont' deniz savunma füzeleri, Esad'ın dış ülkeler tarafından deniz yoluyla muhaliflere sağlayacağı silah ya da ambargo kuşatması gibi tehditlere karşı kendini savunmasını sağlayacak. Bu füzeler kıyılarda bulunan birlikler tarafından kullanılabildiği gibi aynı zamanda askeri gemiler ve donanma uçakları tarafından da tercih ediliyor.