BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SEÇİM

İhsanoğlu'na Gaziantep'te tabldot iftar

Gaziantep'te iftar yapan İnsanoğlu sıra bekletti, tabldotta iftar yemeği yedi.

Abone ol
Gaziantep'teki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kentteki son durağı Masal Parkı'nda verilen iftar yemeği oldu. İhsanoğlu ve eşi sıraya girerek yemeklerini aldılar.
 
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gaziantep'teki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki buluşmasında, Gaziantep'in tarihten bu yana çok önemli gelişmeler katettiğini belirterek, bu gelişimi önümüzdeki süreçte de sürdürmek istediklerini dile getirdi. Türkiye'nin özellikle güneyindeki sınırlarının kevgire döndüğünü ileri süren İhsanoğlu, "Kevgire dönüşmüş olan sınırlar birtakım terörist unsurlara mensuplar tarafından kullanılıyor. İçeri girip çıkabiliyorlar, sığınmacıların, muhacirlerin, kaçkınların, ne derseniz deyin bunların ülkemize yayılması halkımızı huzursuz ediyor. Bu huzursuzluğun en büyük hissedildiği yer de Gaziantep" diye konuştu.
      
İhsanoğlu, Türkiye'nin yakında tarihinin en önemli seçimlerine gireceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
      
"Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken Türkiye bir belediye veya meclis seçimi görmüyor. Türkiye, tarihinin en önemli dönemine geçiyor. Türkiye, hiçbir dönemde bu kadar cepheleşme ve kargaşa yaşamıyordu. Eğer biz bu gidişata 'dur' demezsek Türkiye'nin nereye gideceğini Allah bilir. Bu zıtlaşmayı, cepheleşmeyi gidermemiz lazım. Bunların yerine birlik ve sevgi tohumlarını ekmemiz lazım fakat bunları yaparken rasyonel düşünmemiz lazım. Hissi düşünürsek belki bir zaman mutlu oluruz ama akıllıca düşünürsek 76 milyonluk toplum olarak daha sağlıklı noktaya varırız."
      
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, katılımcılara "Sizi düşünmeye davet ediyorum" diye seslenerek, şöyle devam etti:
      
"10 Ağustos'ta yapılacak seçimde Türkiye 3 kişiden birini seçecek ama neye göre seçecek? Partiye, hizmete, baraja veya yola göre mi? Bunu seçtiğiniz zaman kendi siyasi tercihini uygulamak istemeyecek mi yoksa 76 milyonu mu kucaklayacak? Siyasi partilerin bir arada çalışmasını sağlayacak o mevkinin hakkını verecek birisi mi olacak? Eğer milletvekili seçecek olsak istediğiniz partiye oy verebilirdiniz. Bunu 2015'te yapacağız ama bugün bunu değil, bir kişiyi seçeceğiz. Biz cumhurbaşkanı seçeceğiz. Onda da öyle vasıflar olsun ki kendi partisinin adamını değil, herkesi düşünecek birisi olsun. Yani siyasi tecrübesini parti politikası üzerine kuranlar varsa, onların hakkıdır. Bu hak doğrultusunda da iktidar teşkil eder, mecliste koltuk elde ederler ama burada devletin selameti, devlet gemisinin çalkantılı sularda rahat şekilde selamet yerine ulaştırılması gerekir. Bu yapılırsa içteki ve dıştaki problemleri çözebilir. Aksi takdirde tepede olacak kavgalar bu devleti zorlar, millet sıkıntıya sokar."
      
Cumhurbaşkanı olacak kişinin yapması gerekenleri anayasal maddeler üzerinden anlatarak, katılımcılardan bu maddelere uygun adaya oy vermelerini isteyen İhsanoğlu, "yamalı bohça" diye nitelendirdiği mevcut anayasadan kimsenin memnun olmadığını ifade ederek, "Ama bu anayasa hiç değiştirilmedi. Bu anayasaya göre parlamenter sistem var ama görüyoruz ki yasama, yargı ve yürütme tek elden yürütülüyor. Buna bir de başkanlık sistemini eklersek içinden çıkamayız. Türkiye bu sisteme geçmek istiyor mu?" diye sordu. Cumhurbaşkanı seçiminde BBP'nin kendisini destekleyeceği yönünde açıklamalar yapıldığını hatırlatan İhsanoğlu, yedinci partinin de desteğini aldığı için mutlu olduğunu dile getirerek, önümüzdeki günlerde yeni partilerin de desteklerini açıklayacaklarını söyledi.