2012 yılı ihracat rakamları açıklandı.
Abone olTİM Başkanı Büyükekşi:
''İhracatımız 2012 yılında 151 milyar 860 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinde yeni bir rekor kırdı''
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin ilk 9 ayda yüzde 2,6 büyüdüğünü hatırlatarak, ''İhracatımız 2012 yılında 151 milyar 860 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinde yeni bir rekor kırdı'' dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Aralık ayı ve 2012 yılının ihracat rakamları açıklandı.
Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Büyükekşi, ihracatçılar açısından çok başarılı bir yılın geride kaldığını belirtti.
Büyükekşi, dünyanın ekonomik bir kaosa girdiği dönemde, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında ihracat, büyüme, istihdam ve diğer birçok alanda bir adım daha ileriye gittiği ifade etti.
Geçtiğimiz yılın, Avrupa Birliği (AB) için kayıp bir yıl olduğuna işaret eden Büyükekşi, ''AB ülkeleri krize karşı önlem konusunda görüş birliğine varamadılar. Yunanistan, İspanya gibi ülkelerin yanı sıra İtalya ve Fransa gibi dünyanın büyük ekonomileri de krizle sarsıldı. Notları düşürüldü. Ayrıca ABD, istenilen büyüme oranlarını tutturamadı, işsizliği yenmekte zorlandı. Dünyanın lider ekonomilerinin krizle sarsıldığı bir dönemde Türkiye'nin ortaya koyduğu bu başarılar takdire şayandır'' diye konuştu.
Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin ilk 9 ayda yüzde 2,6 büyüdüğünü hatırlatarak, ihracatın da 2012 yılında 151 milyar 860 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinde yeni bir rekor kırdığını söyledi.
İhracatta kırılan rekorun kendiliğinden kırılmadığının altını çizen Büyükekşi, ''Türkiye ihracatçılarına güvendi. Devletimiz, Türkiye'nin kurumları ihracatçılara güvendi. Biz de bu güveni boşa çıkarmadık. Ekonomiyi sırtlamaya devam ettik. Yatırım yaptık, istihdam ürettik. Büyümeye net katkı verdik. Cari açıkla mücadelede en ön saflarda yer aldık. Ekonomideki kırılganlıklar ihracat sayesinde azaltıldı'' görüşünü dile getirdi.
Büyükekşi, 2013 yılının, Türkiye'nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla ihracatçılarına daha çok güvendiği ve kulak verdiği bir yıl olmasını ümit ettiklerini kaydederek, finans kesiminden daha fazla destek beklediklerini vurguladı. Finans kesiminden, ihracatçılara pozitif ayrımcılık istediklerini dile getiren Büyükekşi, Merkez Bankası'nın da ihracatçıları ve sanayicileri ilgilendiren konularda daha cesur adımlar atmasını beklediklerine dikkati çekti.
BAŞARI İÇİN, POLİTİKA BÜTÜNLÜĞÜ ŞART
Büyükekşi, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için ortak politika bütünlüğüne ihtiyaç olduğuna işaret ederek, ''Bizi 2023 hedeflerimize götürecek yeni perspektiflere ihtiyacımız var. Son 10 yıldır siyasi ve ekonomik istikrara sahibiz. Bu istikrar sayesinde günlük, aylık, yıllık değil 12 yıllık hedefler koyduk'' dedi.
Konjonktüre uyma kaygılarının uzun vadeli hedeflerden uzaklaştırmaması gerektiğine vurgu yapan Büyükekşi, inovasyonun, Ar-Ge'nin, tasarımının ve markalaşmanın 2023 hedeflerine ulaşmada en büyük dönüşüm araçları olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İNOVASYONDA
Büyükekşi, Türkiye'nin inovasyon konusunda ivme yakaladığına dikkati çekerek, özel sektörün üzerine düşen görevi yerine getirmeye gayret ettiğini kaydetti.
TİM olarak Türkiye İnovasyon Haftası'nı bu Türkiye'de bir farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediklerinin altını çizen Büyükekşi, ''İnovasyon, Türkiye'nin geleceğidir. İnovasyona yönelik toplumsal farkındalığı artırma çabalarımız, yoğunlaşarak devam edecek. Çünkü 2023 hedeflerimize ulaşmamızın yolu, yeni atılımlardan geçiyor'' diye konuştu.
Büyükekşi, bugün geleneksel anayasa, kurumlar, siyasal işleyiş ve toplumsal davranış kodlarıyla geleceği kurmanın, imkansız hale geldiğini belirterek, şöyle devam etti:
''İktidarıyla, muhalefetiyle öyle bir yeni anayasal düzen kurmalıyız ki; tüm bu gelişmeler karşısında gerekli esnekliği gösterebilsin,ekonomide güvensizliği ve belirsizliği ortadan kaldırsın, toplumun sağduyusu ve yaratıcı potansiyelini hayata geçirebilsin, toplumun önünü açsın, statikliği ile topluma ayak bağı olmasın.''