Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eylül ayı ödemeler dengesi verilerine göre hizmet ihracatının 9 ayda yüzde 10 arttığını belirterek, “48 milya...
Abone olEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eylül ayı ödemeler dengesi verilerine göre hizmet ihracatının 9 ayda yüzde 10 arttığını belirterek, “48 milyar dolar hizmet ihracatını aşacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.
2012’de hizmet ihracatının 43.5 milyar dolar ile rekor kırdığını belirten Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, “2013’te bu rekoru daha da yukarı taşıyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak yıl sonuna kadar bu performansı devam ettirip, 48 milyar dolar hizmet ihracatını aşacağımızı tahmin ediyoruz” dedi. Dünyanın en büyük hizmet ihracatçılarından birinin Türkiye olduğunu ifade eden Çağlayan, “Yılın ilk 9 ayında ihracatını yüzde 10 artırdı. Şu anda hizmet ihracatını en çok artıran 10. ülkeyiz. Sadece turizm değil, taşımacılık, ticari hizmetler, resmi hizmetler gibi kalemlerde de ciddi artışlar var. Fakat yinede hizmet gelirlerimizin büyük kısmını turizm ve taşımacılık oluşturuyor” dedi.
"İKİ ALANA ODAKLANMALIYIZ"
Turizm ile taşımacılık yanında diğer hizmet kalemlerini de güçlendirmek gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, “Orta ve uzun vadede iki alana odaklanmamız gerekiyor. Birincisi turizm ile taşımacılık yanında diğer hizmet kalemlerini de güçlendirmek ve onların ihracatımızdaki payını artırmak. İkincisi ise turizm gelirlerimizi tüm yıla dengeli bir şekilde yaymak. Hizmet ticaretinden sorumlu bakanlık olarak biz Ekonomi Bakanlığı, diğer bakanlıklarımız ve kurumlarımız bu konu üzerinde çalışıyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak 2012 ortasından bu yana hizmet ihracatçılarına destek vermeye başladık. Sağlık turizmi, eğitim, film ve yazılım sektörlerindeki firmalarımızı hizmet ihracatı desteklerimizden daha fazla yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Yeni bir destek paketi gündeme geleceğini de belirten Çağlayan, “Çalışmalarında son aşamaya yaklaştığımız yeni bir destek paketi var. Hizmet ihracatı yapan firmalarımızın markalarını desteklemeye başlayacağız. Nasıl mal ihracatında Turquality ve marka desteğimiz varsa, hizmet ihracatında da bunu yapmaya başlıyoruz. Hedefimiz 2023’te 150 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak” dedi.
CARİ AÇIK
9 aylık cari açığın 49 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:
“Geçen yıla göre 10.6 milyar dolar artış var. Tabii burada 12 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli bir etkisi var. Yıl sonu OVP beklentisi, 58.8 milyar dolar ve GSYİH’deki pay anlamında yüzde 7.1. Gelecek yıl daha düşük rakam ve oranlar göreceğiz. İlk 9 ayda toplam 8.7 milyar dolarlık bir yabancı yatırım girişi oldu. Dünya ekonomisindeki durumu dikkate alınca bunu normal karşılamak gerekir. 2014’te yatırım girişlerinde bir canlanma bekliyoruz. 2 hafta önce Sayın Başbakanımız başkanlığında İstanbul’da 8. Yatırım Danışma Konseyi toplantısını gerçekleştirdik. Uluslararası şirketlerin Türkiye’ye olan ilgisi devam ediyor. Gerek yatırım teşvik sistemimizin etkisiyle, gerekse küresel ekonomik konjonktürdeki sisli havanın iyileşmesi ile 2014’ün bu yıldan daha iyi geçmesini bekliyorum.”
(İHA)