Dövizin hızlı yükselişi bir çok sektörü etkilerken ihracatçıların yüzünü güldürdü.
Abone olEge İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ''kurlardaki piyasa düzeltmesi''nin bir fırsat olduğunu belirterek, ''2001 yılından bu yana ekonomik programın eksik olan üretim, ihracat ve istihdam ayaklarını tamamlayacak adımları beraberce atalım'' dedi.
Türkmenoğlu, diğer birlik başkanları ile EİB binasında düzenlenen toplantıda, döviz kurlarının mayıs ayından bu yana yüzde 25 artış göstermesinin ihracata artış olarak yansıdığına işaret ederek, ''Buna rağmen sanıldığı gibi biz ihracatçılar için sevindirici bir gelişme değildir. Çünkü bizim de döviz yükümlülüklerimiz, kredi borçlarımız vardır. Mevcut kur seviyesinin, dövizin düşük seyrettiği son üç yıldaki kayıpları telafi etmesi söz konusu değildir'' dedi.
Ege Bölgesinden yapılan toplam ihracatın haziran ayında yüzde 34 artış gösterdiğine dikkati çeken Türkmenoğlu, ''Olumlu yönden bakmak gerekirse, kurdaki düzeltme, Türk ihracatçılarının dünya pazarlarındaki rekabetine sınırlı ölçüde katkı yapmıştır'' dedi.
Haziran ayında Merkez Bankasının yaptığı müdahalenin, istikrarın korunması ve yabancı yatırımcıyı ürkütmemek açısından yapılmış doğru bir müdahale olduğunu belirten Türkmenoğlu, dövize müdahale edilirken, döviz rezervlerinde kritik eşiğin aşılmamasına ve kaynakların israf edilmemesine de dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkmenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Merkez Bankası bağımsızdır. Müdahale edilemez. Dalgalı kur var deniliyor. Peki müdahale bugün varsa neden dolar 1.30'larda iken yoktu? O zaman bunun adını doğru koymamız lazım. Bu dalgalı kur değildir. Buradan hükümete çağrıda bulunuyoruz. Kurlardaki piyasa düzeltilmesini bir fırsat olarak değerlendirip, 2001 yılından bu yana uygulamada olan ekonomik programın eksik olan üretim, ihracat ve istihdam ayaklarını tamamlayacak adımları beraberce atalım. İhracatımızın, GSMH içindeki yüzde 20 civarındaki payını artırıcı ve ihracat artışının sürdürülebilirliğini sağlayıcı kalıcı önlemleri bu aşamada hayata geçirelim ki, ülkemizin 3-5 yılda bir ekonomik krizle yüz yüze kalmasının önüne geçelim.''
''EKONOMİK CANLANMA HIZ KAZANACAK''
Merkez Bankası yetkililerinin ve ekonomistlerin öngörüleri doğrultusunda, iç talepteki daralmayla birlikte ekonomimizin büyüme hızının yavaşlayacağını öne süren Türkmenoğlu, 2006 Ocak-Mart dönemine ait yüzde 6.2 büyüme oranlarının kısa vadede yakalanmasının zorluğuna dikkati çekti. Bu dönemde ihracata yönelik üretim yapan reel sektörün istihdam, enerji ve finansman yükünü azaltıcı politikalar uygulamaya konulursa, ekonomik büyümedeki gerilemenin sınırlı kalacağını ve canlanma sürecinin hız kazanacağını öngören Türkmenoğlu, ''Haziran 2006'da, bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelindeki ihracat artışı yüzde 28.4 olarak gerçekleşti. Buna karşılık, EİB'in 12 birliğinin ihracat artışı yüzde 34 olarak gerçekleşti ve haziran ayı itibariyle 502 milyon doları aştı'' dedi.
TİM BAŞKANI SATICI'YA DESTEK
Türkmenoğlu, yarın yapılacak olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığı seçiminde, Egeli ihracatçıların genel eğiliminin yeniden aday olan Oğuz Satıcı'dan yana olduğunu söyledi. Ege Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko da, birlik olarak Satıcı'ya oy verme konusunda karar aldıklarını belirtti. TİM Başkan adaylarından Metin Altuğ'un, EİB'in İzmir Limanı işletmesine talip olması konusunda olumsuz yaklaşımının kendilerini üzdüğünü belirten Türkmenoğlu, ''Bu düşüncede olan bir TİM Başkanı ile yola çıkamayız'' dedi.