Dövizin rekabetçi seviyeye gelmesine sevinen ihracatçılar, faizlerin artmasından şikayetçi.
Abone olDövizin rekabetçi seviyeye gelmesine sevinen ihracatçılar, banka kredi faizlerindeki artışın frenlenmesini istiyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Adnan Ulubaş, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, döviz kurundaki yükselişin ekonomi için ''sigorta'' niteliğinde olduğunu, buna rağmen panik havası yaşanmasına anlam veremediklerini söyledi.
Dövizin uzun bir dönem rekabetçi seviyeden çok uzak kaldığını, buna rağmen Türk ihracatçısının, binbir emekle elde ettiği pazarları kaybetmeme uğruna zararına ya da maliyetine de olsa ihracatını sürdürdüğünü ve önemli bir sorumluluğu yerine getirdiğini anımsattı.
İhracatçılar olarak dolar kurunun aşırı baskı altında tutulmasını desteklemediklerini, bu nedenle her fırsatta doların rekabetçi seviyede olmasını savunduklarını vurgulayan Ulubaş, şöyle konuştu:
''Son dönemlerde bu beklentilerimiz yerine geldi ve dolarda yükseliş trendi başladı, ancak bu yükseliş makul seviyelerde olmasına rağmen panik havası yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Ne dünyada ne de Türkiye'de ekonomiyi sarsacak önemli bir olay olmadı. Dalgalı kurda bu tür inişler çıkışlar olur. Kaldı ki bu çıkışa Türkiye'de ihtiyaç vardı.''
Ulubaş, kurdaki küçük yükseliş karşısında, faizlerin de tırmanmaya başladığına işaret ederken, herkesin birbirine ''ne oluyor, ne olacak'' diye sormaya başladığını, oysa paniğe kapılmaya hiç gerek
olmadığını vurguladı.
İhracatçılar olarak dövizin rekabetçi seviyeye gelmesinden memnun olduklarını, yıl sonuna kadar bir miktar daha yükseliş beklediklerini ifade eden Ulubaş, ''Ancak banka (kredi) faizlerindeki artışın da frenlenmesini istiyoruz. Çünkü ekonomi için en büyük tehlike budur'' diye konuştu.
Ulubaş, uzun bir dönem düşük seyir izleyen, ihracatçıyı zorda bırakan döviz kurundaki yükselişin aslında Türkiye ekonomisi için sigorta niteliği taşıdığını savunurken, ''bundan rahatsızlık duymak mümkün değil. Bizim rahatsızlığımız mevcut durumdan panik yaratılmasıdır'' dedi.
''DOLARIN ETKİSİ İKİ AYDA GÖRÜLECEK''
Ulubaş bu arada, dolardaki yükselişin ihracata olumlu katkısının somut sonuçlarının hemen görülmeyeceğini, bunun için iki ay beklemek gerektiğini ifade ederken, ''İhracatçının morali yüksek. İş bağlantıları, ihracat bağlantıları kuruluyor'' dedi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nden yapılan ihracat oranında son dönemlerde olumlu bir hava estiğini, Ege'den yapılan ihracatta da yüzde 15 artış olduğunun açıklandığını anlatan Ulubaş, ''Türk ihracatçısı, 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacaktır'' ifadesini kullandı.