BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,08
ALTIN 2.446,32
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İhracatçı değerli TL'den rahatsız!

İhracatçılar, değerli TL'den şikayetçi olurken kurların dolarda 1.70 ve avroda 2.30 seviyelerinde olmasını istiyor.

Abone ol

İhracatta Bursa'dan ilk 8 ayda yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 14 artışla 12 milyar 54 milyon dolara ulaşsa da, 2008 yılının rakamları henüz yakalanamadı.

Ağustos ayında otomobil fabrikaları ve yan sanayinin tatile girmesi ile Bursa'nın ihracatı yerinde sayınca, Türkiye'de ihracatta 2. sırada yer alan şehir Kocaeli ve İzmir'in ardından 4. sıraya düştü.

CARİ AÇIK YÜKSEK FAİZ VE SICAK PARA İLE DÖNMEZ

İhracatçılar, düşük kur politikası sebebiyle yılın ilk 7 ayında patlayarak 35 milyara ulaşan cari açığın uzun dönem yüksek faiz cazibesi ve sıcak para ile döndürülemeyeceğine dikkat çekerek, Merkez Bankası ve hükümetten kurun dolarda 1.70, avroda ise 2.30 seviyesine getirilmesini istiyor.

Uludağ İhracatçılar Birliği, ilk 8 aylık verileri değerlendirdi. UİB Başkanı Şenol Şankaya, 2008'in son çeyreği ve 2009 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra, 2010'da toparlanma sürecine girildiğini söyledi.

7 AYDA CARİ AÇIK 35 MİLYAR DOLAR OLDU

Dünya ekonomilerinde toparlanmanın daha yavaş olduğunu, Türkiye'de sanayici ve ihracatçıların gayreti ile bu dönemin diğer ülkelerdeki tahribata göre çok daha az zararla atlatılarak hızlı canlanma gözlendiğine dikkat çeken Şenol Şankaya, "Türkiye'de son 12 aylık ihracat 110 milyar 502 milyon rakamına ulaştı. Ancak bu arada ithalatımızda katlanarak artıyor. Yılın ilk 7 aylık sürecinde cari açık 35 milyar dolar gibi müthiş bir seviyeye geldi. Bu makasın açılmasının en önemli sebebi döviz kurunun düşük kalması, liranın aşırı değerlenmesidir" dedi.

Şenol Şankaya, "Yıl başında 1.70'i gören dolar ve 2.29'u gören avro, yıl içinde gevşeyip yüzde 20 ye kadar değer kaybedince biz ihracatçılar karsız, hatta bazı sektörlerde taahhütlerini zararına yerine getirir hale geldik. Öncelikle döviz kurlarının stabil olmasını istiyoruz. Yıl başında ortalama avro kurunu 2.10 olarak hesap eden arkadaşlarımız, şimdi 2'ye revize ettikleri kuru bile göremiyorlar" diye konuştu. Şankaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÜRETİM MALİYETLERİMİZ ARTIYOR

"Böyle bir ortamda hem hammadde girdilerinde hem işçiliklerde enflasyondan yüzde 8-10 gibi bir zam alıyorsunuz hem de fiyattan yüzde 15-20 düşüş görüyorsunuz. Çünkü döviz gelirimiz bir yandan düşerken, üretim maliyetlerimiz artmaktadır.

Ayrıca rakiplerimiz düşük ürün fiyatları ile yurt içinde rekabet edebilirliğimizi yok etmektedir. İhracatçının bu cenderede ayakta durması beklenmemelidir.

BU KURLARLA 2023 HEDEFİNİ YAKALAYAMAYIZ

Cari açığın 35 milyar dolara çıkmasına rağmen ülkeye yüzde 12-15 gibi yıllık yüksek faiz verdiğimizden dolayı, sıcak para girmesi ve diğer gelirle açık kapatılıyor. Ancak bu yaklaşım uzun yıllar götürülebilecek bir yaklaşım değildir.

Bu kurlarla bizim 2023'de 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamamız imkansız olur. Onun için kurların dolarda 1.70 olarak, avroda 2.30 olarak hedeflenmesini ve oturtulmasını istiyoruz."

MERKEZ BANKASI ACİL REVİZYONA GİTMELİ

Bursa'nın ilk 8 ayında gerçekleşen 12 milyar 54 milyonluk ihracatının geçen yıla göre kıyaslandığında yüzde 14 arttığını söyleyen Şenol Şankaya, "Ancak 2008 rakamlarının yüzde 36 gerisinde duruyor. 2010 Temmuz ayında ihracat yüzde 6 oranında artarken, ithalat yüzde 25 artmıştır. İhracatın ithalatı karşılama oranı da uzun yıllardan sonra ilk defa yüzde 60'ların altına düşerek yüzde 59.9 oranına geriledi. Merkez Bankası'nın yalnızca ihracatçılar için değil, ülkemizin geleceği için acilen revizyon paketlerinin yürürlüğe koyması ve bizleri aşırı değerli liranın getirdiği yükün altından kurtarması gerekir" dedi.

İSTİHDAM SAĞLAYAN SEKTÖRLERİN İHRACATI ARTIYOR

Konfeksiyon ve tekstil ihracatının ülke dış satışlarındaki önemini halen koruduğuna dikkat çeken Şenol Şankaya, istihdama katkı sağlayan emek yoğun bu sektörlerdeki ihracat rakamlarının istikrarlı olarak büyümeye devam ettiğini söyledi.

Yaş Sebze ve Meyve Mamulleri Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu da bütün ürünleri yerli üretimle elde edilen ihracatın bu kolunda, ürün eken üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.