Krizle birlikte YTL karşısında yükselişe geçen dolar, Türk ihracatçısının yüzünü güldürdü
Abone ol Türk firmalarına yurt dışından gelen siparişlerde önemli artışlar yaşanmaya başladı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, beyaz eşya, traktör gibi sektörlerde aralık ve ocak siparişlerinde yüzde 20'ye varan artışlar olduğunu söyledi.İhracattaki azalmaya rağmen satılan mallardaki katma değerde yaşanan yükselişin müjdesini veren Özdebir, "Kurların yükselmesi ve YTL'nin değer kaybetmesi nedeniyle bizde üretilen mallar ucuz gelmeye başladı. Eskiden dışarıda üretilen bize ucuz geliyordu ithalat artıyordu. Cari açık büyüyordu. Şimdi çark tersine döndü." diye konuştu.
Cihan Haber Ajansı'nın Başkent Konukları programına katılan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küresel krizin olumlu yansımalarının da olduğunu belirten oda başkanı, ihracattan örnekler verdi. Türk firmalarının ihracattan aldıkları payların dolar kurundaki yükselmeyle birlikte arttığını söyleyen Özdebir, "Beyaz eşya, traktör gibi sektörlerde Aralık ve Ocak siparişlerinde yüzde 15 yüzde 20 artış var." dedi.
Önceki yıllarda YTL'deki aşırı değerlenme yüzünden yerli işletmelerinin ürünlerinin pahalı olduğunu kaydeden Özdebir, şu anda çarkın tersine döndüğünü, Türk ihracatçısı için krizin avantaj doğurduğuna işaret etti. Özdebir, krizle birlikte yurt dışın satılan mallarda artış olacağını şöyle özetledi: "Bizim ürettiğimiz mallar ucuzladı. Talep artacak. Ayrıca dünya pazarındaki azalmayla birlikte uzak doğudan gelen gemi sayısında azalma var. Avrupa pazarına tedarik sürelerini kısalığı sebebiyle biz avantajlıyız. Aynı zamanda daha ufak partiler halinde mal teslimatı yapabileceğimiz için avantajlıyız. Birçok sektörümüzde avantajlıyız."
KEŞKE HERKES 1 YTL FAZLA HARCASA
Tüketimin önemini vurgulayan Özdebir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB'a sunduğu, "Her işletme 1 kişi alsa 1 milyon 300 bin istihdam olur." önerisine benzer bir teklifte bulundu. Vatandaşları sürekli tasarruf edin çağrısının yanlış olduğunu belirten Özdebir, "İç pazar hâlâ büyük. Bunu hareketli tutarsak krizden çok fazla etkilenmeyiz. Tasarruf önemli ama insanımız ihtiyacını iyi planlayıp ötelemeden alması lazım. Keşke herkes 1 YTL fazla harcayabilse ve bu ekonomi kendini döndürebilse." çağrısında bulundu.
Krize karşı piyasadaki güveni kazanmanın büyük önem taşıdığını ifade eden Özdebir, ekonomiyi yönetenlerin neleri yapabileceklerini yapamayacaklarını açıkça ifade etmesi gerektiğini söyledi. Felaket tellallığıyla bir yere varılamayacağını dile getiren ASO Başkanı, krizden kurtuluş reçetesinin iç piyasayı canlı tutmaktan geçtiğine dikkat çekti.
"Bu, uzun soluklu bir kriz olacak." diyen Nurettin Özdebir, firmaların toplam cirolarının 1,7 milyar YTL olduğunu, bunun içinde ihracatın payının yüzde 6 civarında seyrettiğini aktardı. Türkiye'nin kredibilitesinin hâlâ sürdüğünü aktaran Özdebir, 4 milyar dolar sendikasyon kredisinin ödendiğini kaydetti. Can suyu kredilerinin reel sektöre nefes aldırdığını dile getiren oda başkanı, KOSGEB'in ve TOBB'un kullandırdığı kredilerin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Özdebir, beklenenden düşük çıkan enflasyon ile ilgili olarak da enerji fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek, dünya ve Türkiye'deki pazarın daralmasıyla birlikte enflasyonun gerilediğini söyledi.