Türkiye'nin moralinin en bozuk olduğu dönemlerde, ihracat rakamları hep moral oldu.
Abone olDevlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 9'uncusu kutlanan Dış Ticaret Haftası nedeniyle, Dış Ticaret Müsteşarlığında düzenlediği basın toplantısında, dünya ülkelerine bakıldığında dış ticarete, ihracata ağırlık veren ülkelerin söz sahibi olduğunu belirtirken, Türkiye'nin de son dönemlerde bu anlamda önemli performans sergilediğini ifade etti.
Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında ihracat artışı ortalaması açısından birinci sırada yer aldığına işaret eden Tüzmen, AB ülkeleri arasında da Türkiye'nin ihracat artışı açısından ilk sırada bulunduğunu kaydetti.
2000-2001 yılında yaşadığı krizlerin ardından Türkiye'nin iç talepteki daralma, ekonomideki sıkıntılarına rağmen, ihracat rakamlarının ülkeye moral olduğunu belirten Tüzmen, ''Türkiye'nin moralinin en bozuk olduğu dönemlerde ihracat rakamları hep bir moral oldu'' dedi.
İlk dış ticaret haftasının 1988 yılında gerçekleştirildiğini hatırlatan Tüzmen, Türkiye'nin o zaman 205 milyar dolarlık bir gayri safi milli hasıla (GSMH) içinde dış ticaretinin ağırlığının yüzde 35 olduğunu söyledi.
Geçen yıl bu rakamın yüzde 52,7, 2006 yılının ilk yarısında ise yüzde 61,1 seviyesine yükseldiğine dikkat çeken Tüzmen, ''Bu dış ticaretin Türkiye ekonomisi açısından ne kadar hayati bir konumda olduğunun açık bir göstergesidir'' diye konuştu.
1990'lı yılların ikinci yarısında 30 milyar doların altında gerçekleşen ihracatın geçen yıl 73,5 milyar dolara çıktığına işaret eden Tüzmen, Türkiye'nin dış ticaretinde ciddi bir yapısal dönüşüm geçirdiğini vurguladı.
Tüzmen, ihracata, tekstil, giyim ve gıda ürünlerinin önemli bir yer teşkil etmesine rağmen, son 7 yıl içinde teknoloji yoğun ürünlerini ihracattaki payının önemli ölçüde arttığını belirtti.