Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP'den ihraç edilen Yusuf Ziya İrbeç'in, ihraç kararının iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozdu.
Abone olMHP'den ihraç edilen Antalya Milletvekili İrbeç, ihraç kararının iptali için Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmış, mahkemenin davayı reddetmesine ilişkin kararını da temyiz etmişti.
Temyiz istemini görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararında, İrbeç'in partiden ihracı ile ihraç kararına yapılan itirazın reddine ilişkin kararların ilgili disiplin hukukunda öngörülen şekil ve usule aykırı olduğu belirtildi.
Kararda, disiplin soruşturması için MHP Merkez Disiplin Kurulu üyeleri Mehmet Nacar, Erdem Şenocak ve Halil Öztürk'ün soruşturmacı olarak atandığı ifade edilerek, soruşturma sonucunda Merkez Disiplin Kurulu'nun karar toplantısına bu kişilerin de katılarak, İrbeç'in partiden kesin ihracına karar verildiği anlatıldı. Bu kişilerin, itiraz üzerine toplanan müşterek disiplin kurulu toplantılarına da katılarak, itirazın reddi doğrultusunda oy kullandıklarına işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:
''MHP tüzüğünün 79/7. maddesinde, disiplin tatbikatı yapma işleminin nasıl olacağının Disiplin Kurulu'na sevk etmeye yetkili organ tarafından tayin edileceği, yetkili kurulun takibatı, üyelerden birine veya birkaçına yaptırabileceği gibi daha alt kademelerdeki bir organın üyelerine veya diğer partililere de yaptırabileceği öngörülmüştür. Buna göre takibatı yapmakla görevli disiplin kurulu üyelerinden birinin ya da birkaçının görevlendirilmesi mevzuata bir aykırılık teşkil etmese de bu kişilerin disiplin kararlarına katılarak, oy kullanması disiplin hukukunda kabul edilmemekte ve genel hukuk, adalet ve aynı zamanda hakkaniyet prensiplerine uygun düşmemektedir. Zira, disiplin hukukunda soruşturmayı yapan üyelerin, yaptıkları soruşturmanın sonucunu ve bu doğrultudaki kanaatlerini de bildirmek suretiyle, karar verecek makama iletmekle görevli oldukları, karar aşamanında itiraz üzerine bunun incelemesinde bulunmalarının yasalar ve içtihatlara aykırı olduğunun dikkate alınması gerekir. Buna göre, davacı milletvekilinin partiden ihracıyla ihraç kararına yapılan itirazın reddine ilişkin kararlar disiplin hukukunda öngörülen şekil ve usule aykırı alındığından, ihraç işleminin iptaline hükmedilmesi gerekirken, davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.''
Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma gerekçeleri doğrultusunda yeniden bir karar verecek.