BIST 10.866
DOLAR 32,71
EURO 35,44
ALTIN 2.489,47
HABER /  POLİTİKA

İhale süreleri kısaltılacak

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalar yaptı

Abone ol

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bazı kanun tasarılarını ele aldıklarını belirten Bakan Çiçek, MB ile ilgili de değerlendirmeler yapıldığını kaydetti.

Terörle mücadelede hayatlarını kaybeden bütün şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Bakan Çiçek, Galatasaray'ı da Turkcell Süper Lig'de şampiyon olmasından dolayı tebrik etti.

BU TASARI AB'YE UYUM AÇISINDAN ÖNEMLİDİR

Çiçek, Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetim Kurumu Kanun Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirtirken, Türkiye'nin dışa açık bir ekonomik faaliyet sürdürdüğünü dile getirdi ve ''Küreselleşen bir dünyada ekonomik raporların denetimi ve güvenilirliği fevkalade önemlidir. Hem iç, hem dış kamuoyuna güven verecek şekilde şeffaf olması gerekir ki yeni baştan her işlem yapılırken, bir başka kuruluş tarafından 'doğru mudur yanlış mıdır' diye ilave bir çabaya gerek olmasın. Bu tasarı, AB'ye uyum açısından da önemlidir'' dedi.

İHALE KANUNU DEĞİŞİYOR

Kamu İhale Kanunu Tasarısı'nın da ele alındığını anlatan Bakan Çiçek, zaman zaman bu kanunun değişikliğe maruz kaldığını anlattı.

Yargı kararları ve her süreçte karşılaşılan bazı sıkıntıların ve zorlukların yeni düzenlemeleri zorunlu kıldığını kaydeden Bakan Çiçek, ''Hem sağlıklı, güvenilir İhale Kanunu'na ihtiyaç bulunduğunu, hem de işlerin uzamaması gerektiğini'' söyledi.

Çiçek,tasarıya ilişkin şu bilgileri verdi:

İHALE VE İLAN SÜRELERİ KISALACAK

Bir kısım kuruluşlar, ihaleyi kaybettikten sonra, haklı olsun yada olmasın, gelişi güzel şikayetleri Kamu İhale Kurumuna götürmekte, böylece hem o hizmetin süresi uzamakta, yatırımın başlaması gecikmekte, hem de fiyat artışları nedeniyle devlet zarara girmektedir.

Bu şikayetleri önleyecek ve süreci hızlandıracak düzenlemeler getirilmiştir. Ayrıca Kamu İhale Kurumu, şikayet edilen hususları dikkate alarak değerlendirme yapacaktır.

Sağlık ve güvenlik konularında ihale kanunu kapsamı dışında alımlar yapılabilecektir.''

Çiçek, toplantıda ayrıca toprak varlığının korunabilmesi için Türkiye'de tarım alanında önemli değişikliklere imkan veren Toprak Koruma Kanunu'nun da kapsamlı bir şekilde görüşüldüğünü bildirdi.

MB'NİN SUNUMU

Toplantıda ayrıca ilgili kanun gereğince MB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da Bakanlar Kurulu'na ekonomi konusunda sunuş yaptığını bildirdi.

Dünyada ekonomik bir kriz yaşandığını ifade eden Bakan Çiçek, şunları söyledi:

''Bir kısmı petrol fiyatlarından... Gıda fiyatlarındaki artış ve son yıllarda rastlamadığımız tarzda kuraklık yaşanmaktadır. Bunun beraberinde getirdiği birçok ekonomik sorunlar, sıkıntılar var. Bugün, Merkez Bankası uluslararası gelişmeler, Türkiye ekonomisine yansımaları, Türkiye'deki finansal istikrar, enflasyon gelişmeleri, para politikası ve Türkiye'nin ekonomik görünümüyle ilgili olarak çok kapsamlı bir sunum yapmış, Sayın Bakanlar da fikirlerini söylemiştir.

Türkiye, köklü reformlar sebebiyle dünyadaki olumsuz gelişmelerden en az etkilenen ülkelerin başında gelmektedir. Bu süreç soğukkanlı bir şekilde sürdürülmelidir. Ekonomik ve mali politikalara kararlılıkla devam etmemiz gerektiği ortadadır. Kötümser olmamız için bir sebep yoktur. Konunun yakinen takip edilmesi, göstergelerin mercek altında tutulması ve sık sık dış ve iç dünyadaki gelişmeler de dikkate alınarak değerlendirme yapılması bu sürecin en az zararla atlatılması açısından önemlidir.''

KAPATMA DAVASI VE EKONOMİ

Bakan Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtlarken ''toplantıda, AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili siyasi belirsizliğin, ekonomiye etkisiyle ilgili bir değerlendirme olup olmadığı'' sorusuna, şu karşılığı verdi:

''Hayır, kapatma davasıyla ilgili olarak bugün Merkez Bankası bir değerlendirme yapmadı, ancak bilinen bir unsur var; ekonomik istikrar siyasi istikrarla beraber olmadığı zaman bir kısım olumsuz etkilenmelerin olduğunu, hepimiz, yaşadığımız süreç içinde geçmişte biliyoruz.

Eğer bugün Türkiye bir kısım şoklara dayanıklı ise olup bitenleri daha soğukkanlı bir şekilde karşılayabiliyorsa, bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi Türkiye'deki siyasi istikrardır. Eğer bir belirsizlik söz konusu olursa bunun önemli sonuçlarının olacağından da hiç tereddüt yoktur. Davanın açılmış olmasının da bir olumsuz etkisinin olduğunu biz söylemesek bile yargıya saygımızdan, yargılama sürecine müdahil olmak istemediğimizden dolayı, biz söylemesek bile bu işle uğraşanlar yazıyor, söylüyor, bu türlü yorumları yapıyorlar.''

TERÖRLE MÜCADELE

Çiçek, İran'ın terör örgütü PKK'nın bir başka koluyla mücadele ettiğini ifade eden bir gazetecinin, ''İran ile Türkiye arasında ortak bir çalışma söz konusu mu?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Terörle mücadele, Türkiye'nin gündemde, bunları konuşsak da konuşmasak da hep ifade etmeye çalıştık ki bu coğrafyada en önemli meselesidir, güvenlik konusu olarak. Her zaman ifade ettim; hem MGK'nın hem de Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun gündeminde olan bir konudur, hem de başka türlü toplantılarda bu konuyu hiç göz ardı etmedik, gündemimizde tuttuk. Dolayısıyla da alınmış tedbirleri yeterli görmedik. Alınması gereken tedbirler varsa da bunları almaya çalışıyoruz.

Türkiye, gerçekten son zamanlarda hiç görülmedik tarzda terörle mücadele konusunda önemli başarılar elde etmiştir. Bu noktadaki kararlılığını da sürdürmektedir.

Bu iş nereye kadar gidiyorsa oraya kadar gitme noktasında, her defasında hem biz hem ilgili makamlar açıklamalarda bulunmuşlardır. Dolayısıyla şu an, sizin tarafınızdan bilinse de bilinmese de çok yönlü olarak terörle mücadele konusunda çalışmalar var. Bunların bir kısmı size aksediyor, bir kısmı da aksetmiyor. Dolayısıyla başta komşu ülkeler olmak üzere terörle mücadele konusunda işbirliği yapılabilecek kim varsa, kimler varsa bu konuda işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Elde ettiğimiz her bilgiyi, her bulguyu değerlendirip bunun terörle mücadelede olumlu bir katkı sağlaması için elimizden gelen gayreti de gösteriyoruz.''

Bakan Çiçek, ''başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere bütün güvenlik birimleriyle hem operasyonel anlamda hem de başka türlü çabalarla terörle mücadeleyi sürdürdüklerini'' vurgulayarak şunları kaydetti:

''Bugün Türkiye, bu manada, tabiatıyla üzücü olaylar yaşıyor zaman zaman. Askerlerimiz, polislerimiz, güvenlik birimlerimiz de şehitler veriyor. Buna da gerçekten üzülüyoruz. Ama terörle mücadele bir günlük bir iş değil, bir tek tedbirle sonuçlanacak bir iş de değil, devamlılık isteyen bir konudur, kararlılık isteyen bir konudur. Dünyanın en zor işini yapıyoruz. Maalesef uluslararası camiada yeterli işbirliğinin olmadığını geçmişte söyledik, ama Türkiye son zamanlarda geçmişe kıyasla bu manada önemli işbirliği imkanlarını da bulabilmektedir. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.''

HERKES KENDİ GÖREVİNİ YAPIYOR

Bakan Çiçek, ''Merkez Bankasının Başkanı'na yönelik eleştiriler oldu. Merkez Bankasının Özel konumu, Sayın Başkan'ın pozisyonu dikkate alındığında bir değişiklik var mı? Toplantıda bunu konuştunuz mu?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Hayır hayır, herkes kendi görevini yapıyor. Merkez Bankası'nın konumu belli, Sayın Başkan'ın konumu belli. O görevini yapıyor. Biz Hükümet olarak görevimizi yapıyoruz. Zaman zaman fikirlerimiz farklı olabilir, ama bu illa da bir ayrışma bir karşılıklı duruş anlamına gelmez. Benim de en çok garibime giden husus şudur; bir taraftan fikir özgürlüğü istiyoruz, 'herkes düşündüğünü açıkça söylesin' diyoruz. Özellikle bir kurul halinde yapılan çalışmalarda bir konu gündeme gelir, biri bir şey söyler, bir başkası başka bir şey söyler. Ertesi gün o kurulda çatışma, bir ayrışma, 'o onu dedi, bu bunu dedi' tarzında, adeta insanları konuştuğuna pişman eden bir tavrın içine giriyoruz. Bu çok doğru birşey değil.

Tabiatıyla hem ekonomide hem başka alanlarda insanlar farklı şeyleri söyleyebilir, ama sonuçta bir karara varıldıktan sonra o hepimizin kararıdır. Merkez Bankası ile hükümet arasında söylendiği anlamda herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil, herkesin görevi, sorumluluğu, yetkisi belli. Bu çerçevede herkes görevini yapmaya çalışıyor.''

TARTIŞMA DEĞİL, FİKİR BEYANI'

Bakan Çiçek, bir soru üzerine faiz artırımı konusunun gündeme gelmediğini dile getirdi. Zaten bu tür konularda açıklama yapamayacağını dile getiren Bakan Çiçek, ''ekonomik konular doğrudan doğruya Merkez Bankasının işidir. Şimdi ben onun yerine buradan açıklama yaparsam, doğru iş yapmış olmam. Bu konularda bir açıklama gerekiyorsa, para politikalarıyla ilgili Merkez Bankası zaten açıklama yapıyor'' dedi.

MB ile geçmişte yaşanan bazı tartışmaların ifade edilmesi üzerine de Bakan Çiçek, ''Bugünü yaşıyoruz. 12 Mayıs itibariyle bir tartışma var mı, gazetelerde okumadım, burada da görmedim. Dolayısıyla geriye dönük zaman zaman farklı fikirler olabilir, bu illa da tartışma anlamına mıdır, yoksa herkesin fikir beyanı mıdır, o ayrı bir konu. Ama bugün itibariyle bu söylediğiniz hususların hiç biri varit değil'' diye konuştu.

Kamu ihale kanunuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de Bakan Çiçek, şunları söyledi:

''Bu ikisini bir dengede tutmak lazım. Diyelim ki bir ihaleye 20 tane firma giriyor, bir tanesi kazanır. Geri kalan 'ihaleyi alamadım' diye şikayet etti. Eğer devletin işi, 3-5 ay gecikiyorsa ve sonuçta da bu şikayet haksız çıkıyorsa, bundan doğan devletin kaybını kim ödeyecek. Onun için şikayet vatandaşın hakkıdır, ama bunun keyfi şikayetlere de dönüşmemesi lazım. Dengesini yasada kurma imkanı vardır.''

Bakan Çiçek, bir soru üzerine enerji yatırımlarının gündeme gelmediğini söyledi.