BIST 9.682
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.962,25
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İGA'dan Çanakkale'ye özel video

İGA 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılında, büyük zaferin bilinmeyen kahramanlarına ışık tuttu.

Abone ol

Resmi sosyal medya hesaplarından, tarihi değiştiren savaşın yıl dönümünü ve şehitlerimizi anan İGA, ‘’Bir milletin dünyaya meydan okuyuşu’’ metni ile başlayan videoda kahraman pilotlarımız, ‘’İlk Deniz Tayyarecisi Savmi Uçan, Üsteğmen Cemal Durusoy, Üsteğmen Fazıl Bey ve Üsteğmen Ali Rıza Bey’e’’ yer verdi. Peki bu kahraman pilotlar kimdir?



İlk Deniz Tayyarecisi Savmi Uçan

Savmi Uçan Yeşilköy’de kurulan tayyare okulunda eğitim görerek tarihimizin ilk pilotlarından oldu. Neuport deniz tayyaresi ile Çanakkale cephesinde harbe katıldı. Aynı yıl dünyada bir ilki gerçekleştirerek Deniz tayyarelerinin flöterlerini söker ve altına tekerlek takıp Macaristan’dan Bulgaristan’a gelir. Buradan da tayyaresini yine söküp trene yükleyerek İstanbul’a getirir.

Üsteğmen Cemal Durusoy

Cemal Durusoy Çanakkale Savaşı’nda keşif pilotu olarak görev yaptı. 7 Mart 1915’te savaşın gidişatını değiştirecek önemli bir keşif gerçekleştirdi. Uçağı ile Çanakkale Boğazı’nın semalarına yükselen Durusoy daha önce Türk Donanması’nın boğaza yerleştirdiği mayınların tamamının düşman tarafından temizlendiğini gördü. Bir gece önce temizlenen bu mayınlar Türk keşif kollarının gözünden kaçmıştı. Derhal Çanakkale’ye inen Durusoy durumu Müstahkem Mevki Kumandanı Korgeneral Ferit Cevad Paşa’ya iletti. Bu olay düşmanın boğazı geçme niyetinde olduğunun açık göstergesiydi. Tekrar mayın döşenen boğaza çıkarma yapan düşman donanması mayından arındırılmış zannettikleri boğazda ağır kayıplar verdi.

Üsteğmen Fazıl Bey

Üsteğmen Fazıl Bey’de Üsteğmen Cemal Durusoy gibi keşif pilotu olarak görev yaptı. Çanakkale’de ilk uçuşunu Bozcaada ve Limni üzerinde gerçekleştirdi. İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin varlığını ilk kez Fazıl Bey rapor etti. Bir diğer keşif uçuşunda Fazıl Bey büyük bir keşfe imza attı. Boğazın 7 mil açığında 4 İngiliz torpido botu ve iki İngiliz denizaltısı ayrıca Bozcaada yakınlarında bir kruvazörün demirli, dört kömür gemisinin de yüklerini adanın Güneybatısı’na boşalttığını rapor etti.

Üsteğmen Ali Rıza Bey

30 Kasım 1915’te Üsteğmen Ali Rıza ve Teğmen Orhan Bey, Albatros tayyaresiyle uçarken Kabatepe üzerinde bir Fransız uçağıyla karşılaştı ve çatışma çıktı. Ali Rıza Bey’in kullandığı makineli tüfekten çıkan bir kurşun Fransız uçağının yakıt deposunu deldi. Uçak yanarak İntepe-Helles arasında düştü. Üsteğmen Ali Rıza, düşman uçağını düşüren ilk Türk pilotu oldu. Bu aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri'nin de ilk hava zaferiydi.