BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  RAMAZAN

İftarınızı ne ile açmalısınız?

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay iftarınızı açmanız gereken gıdalar hakkında bilgi verdi.

Abone ol

Geliştirdiği ''Karatay Diyeti'' ile tanınan Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, "Şekerli ve gazlı içeceklerle iftar açılmaz. İftarınızı su ve zeytin ile açın, soğuk sudan kaçının" dedi.

Karatay, bir konferansa katılmak üzere geldiği Elazığ'da yaptığı açıklamada, Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle vücudun su kaybının giderilmesi gerektiğini belirtti.

İFTAR ZEYTİN VE SUYLA AÇILMALI 

İftarın şekerli ve gazlı içeceklerle açılmaması gerektiğini vurgulayan Karatay, zeytin ve suyla açılması, soğuk sudan kaçınılması gerektiğini söyledi.

"Aşırı olmamak kaydıyla her türlü yemek yenilebilir. Burada önemli olan birdenbire çok ve hızlı yememek. Birdenbire boş mideyi doldurmamak" diyen Karatay, şöyle devam etti:

"Ramazanda doğal ve işlenmemiş gıdaları tüketmeliyiz. Doğal ve geleneksel gıdalarımızı tükettiğimiz zaman zaten sağlıklı kalırız.

GELENEKSEL İÇKİMİZ AYRANI TÜKETEBİLİRİZ

Geleneksel içkimiz olan ayranı tüketebiliriz. Ayran çok sağlıklı ve zararsız bir üründür. Ayranla yapılan yemekleri yiyebiliriz. Örneğin, ayranla yapılan bir ayran çorbası içebiliriz. Elazığ'ın ayran çorbası gerçekten çok güzel ve sağlıklıdır. Pide yemek isteyenlerse az olmak şartıyla bir parça pide üzerine bol tereyağı sürmek kaydıyla yiyebilir."

Prof. Dr. Karatay, iftar sonrası biraz dinlenildikten sonra hafif tempoyla 20-25 dakika yürüyüş yapılması gerektiğini ve teravih namazının da bunun yerine geçebileceğini açıkladı.

EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ 

Vücudun su kaybının giderilmesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Karatay, "Ramazan'da 24 saat içerisinde vücudumuza en az 2-2,5 litre su girmesi lazım. İftar ve sahur arasında o dengeyi sağlamak lazım. Suyu azar azar ve yavaş içmek lazım. Suyun yanı sıra, açık çay, limonlu çay, yeşil çay, şekersiz kahve ve ayran içilebilir. Şekerli, gazlı içecekler ve tatlılar asla tüketilmemeli. Tatlı olarak da bizim geleneğimizde güllaç var, onu yiyebiliriz. Güllaç da en sağlıklı en hafif Ramazan tatlısıdır" şeklinde konuştu.

SAHURDA BOL PROTEİN ALINMALI

Canan Efendigil Karatay, sahurun erken yapılmış bir kahvaltı olduğuna vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:

"Kahvaltı 24 saatin en önemli öğünüdür. Kahvaltıda bol protein mutlaka alınması lazım. Peki bol protein nasıl alınır; doğal yumurtayla pastırmalı yumurta, menemen yapılabilir. Yumurtayla sevilen her şey yapılabilir. Yumurtanın yanında mutlaka peynir, 9-10 tane zeytin ve yoğurt yenilmeli, bol tereyağı tüketilmeli. Tereyağını nasıl yiyecekler? Birazcık pideye bol ve doğal tereyağ ya da zeytin yağı sürerek yiyebilirler. Sağlıklı protein ve yağ almak bütün gün sizi dinç tutar. Ekmek tüketimine dikkat edin, ekmek şekeri yükseltir ve insanı acıktırır, halsiz bırakır. Peynirin yanında bir avuç ceviz, badem, fındık, fıstık yiyince hiçbir zaman acıktırmaz, kişi dinç ve sağlıklı kalır."

İKİ ÖĞÜN SAĞLIK ÜÇÜNCÜSÜ İSE ZARARDIR 

Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini dile getiren Karatay, iki öğünün sağlık, üçüncüsünün zarar olduğunu aktardı.

Hasta olan kişilerin oruç tutmaması gerektiğini belirten Karatay, "Oruç tutulsun tutulmasın, işlenmiş bir gıdayı o güzel vücudunuza sokmayın. Bana sorarsanız haramdır" ifadelerini kullandı.