BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,41
ALTIN 3.023,20
HABER /  RAMAZAN

İftarda ve sahurda alınacak olan ilaçlar hangileri?

Oruç tutayım derken, sağlığınızdan olmayın! Ramazan’da ilaç kullanımı nasıl olmalı diye soranlar için uzmanları yanıtladı. Mide ve psikiyatri ilaçları sahurda, astım ilaçları iftarda alınmalı

Abone ol

Lokman Hekim Hastaneleri Göğüs ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Bozkurt, kronik hastalığı olanların, yapılacak birtakım değişikliklerle ramazan ayında da ilaçlarını almaya devam edebileceklerini bildirdi.

Ramazanda ilaç kullanımın alışkanlığının değişmesinin tedavide eksikliklere, ölümcül yan etkilere ve hastalığın kötüleşmesine neden olabileceğine dikkati çeken Bozkurt, “Oruç tutan akciğer hastalarında gün içi alınmayan ilaçlar nedeniyle solunum yetmezlikleri, diyabetik hastalarda şeker komaları, epilepsi hastalarında da krizlerde artma gözlenmektedir” dedi.

Bozkurt, göz, kulak damlaları, burun spreyleri, nefes açıcı spreyler, kremler, fitiller, dil-altı verilen kalp ilaçları, besleyici özelliği olmayan aşı ve iğnelerin orucu bozmadığına vurgu yaparken, “Orucu etkileyen en önemli ilaçlar, ağızdan su ile birlikte alınması gereken hap şeklindeki ilaçlardır” diye konuştu.

İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Günde tek doz kullanılan ilaçlar sayesinde hastaların oruçlarının etkilenmediğini işaret eden Bozkurt, şunları söyledi:

 “Bazı durumlarda ilaç etkileri nedeniyle ilaçların günde iki ila dört kez alınması gerekebilmektedir. Bu durumda hastaların doktoruyla oruç ile ilgi konuşması, sık ilaç kullanması gerekliyse orucun tehiri gerekebilmektedir. Kemik erimesi, mide ilaçları, psikiyatrik ilaçların sabah emilimleri daha hızlı olduğundan sahurda, diğer ilaçların da iftarda alınması daha uygun olmaktadır. Bazı ilaçların etki ettikleri zaman dilimi de önemli olabilir. Örneğin; geceleri şikayetleri artan astım hastalarının astım ilaçlarını iftarda almaları gece şikayetleri üzerine daha etkilidir. Bazı epilepsi, kan sulandırıcı, astım ilaçlarının ramazan ayında emilimlerindeki değişimler nedeniyle, bu ayın ilk haftasında ilaç kan seviyelerine bakılıp, dozlarında ayarlama yapılması gerekebilmektedir. Kalp ve guatr tedavilerinde kullanılan ilaçların yemekten en az bir saat önce alınması gerekmektedir. Meyvelerden özellikle greyfurt ve greyfurt suyu, ilaç düzeylerinde değişiklik yapabileceğinden alınmaması daha uygun olacaktır. Oruç nedeniyle sıvı alımında azalma vücudu susuz bırakmaktadır. Üzerine hipertansiyon hastalarına verilen idrar söktürücü ilaçlar eklendiğinde, kalp ve böbrek üzerinde ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için hipertansiyon tedavisinde alternatif ilaçların alınması mümkün olmadığında, doktor onayıyla orucun tutulmaması daha uygun olacaktır.”