BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  SAĞLIK

İftar sonrası sigara içmeyin

İftardan hemen sonra içilen sigaranın kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini yaklaşık 10 kat artırdığı açıklandı.

Abone ol Sigarayla Savaşanlar Vakfı Kurucu Başkanı Ubeyd Korbey, iftar yemeğinin kalp atışlarını hızlandırdığını, bu nedenle iftardan hemen sonra içilen sigaranın kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini yaklaşık 10 kat artırdığını söyledi.

Korbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın insan sağlığına zararlarını anlatabilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Bu konuda yapılan çalışmalara rağmen sigara içiminin her geçen yıl arttığını ifade eden Korbey, "Türkiye'de yılda yaklaşık 115 bin, dünyada ise 5 milyon kişi sigaradan ölüyor. Yani elimizdeki rakamlara göre dünyada her 6 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor. Türkiye'de ölenlerin 12-13 bini ise pasif içici" dedi.

Tiryakiler dikkate alındığında Türkiye'de yaklaşık 23 milyon kişinin sigara kullandığını bildiren Korbey, şunları kaydetti:

"Ramazan ayında sigara içimine dikkat etmek lazım. Sigara, ramazan ayında diğer dönemlere oranla daha fazla risk oluşturuyor. Gün boyunca kişi aç kalıyor.

İftar yemeği kalp atışlarını hızlandırıyor. Bu nedenle kanın dolaşımının rahat olması lazım. Kan dolaşımının hızlanma süreci içinde sigara kana karışırsa kan koyulaşır. Damarlar üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Tiryakiler yemekten sonra yoğun şekilde içiyor. İftardan hemen sonra içilen sigara, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini yaklaşık 10 kat artırıyor. "

İftarda birbiri ardına içilen sigaranın kanın oksijen taşıma yeteneğini azalttığını ve bunun vücuda ciddi zararlarının olduğunu belirten Korbey, sözlerine şöyle devam etti:

"İftarla birlikte ya da hemen sonra ardı ardına içilen sigara sadece kalp krizi riskini değil, beyin kanaması, damar tıkanıklığı ve felç olma riskini de 10 kat arttırıyor. Sigara tiryakisinin bu dönemde oldukça dikkatli olması gerekiyor.

Sigara mutlaka içilmesi gerekiyorsa yemek bitiminden sonra 15-20 dakika, vücudun yemekten kaynaklanan yükünün hafiflemesi beklenmelidir. Oruçlu insanın sigarayı bırakması çok kolay, sadece biraz çaba gerekiyor. Ülkemizde her yıl 20 bin civarında akciğer kanseri vakası ortaya çıkıyor. Bunların yüzde 97'si sigaradan kaynaklanıyor. Sigara kaynaklı akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 10'u ise pasif içiciler."

Yürürlüğe giren sigara yasağıyla birlikte 2010 yılında sigaradan ölenlerin sayısının yaklaşık 15 bin azalacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Korbey, "Yasanın yürürlüğe girmesiyle sigara dumanından kurtulanların çoğu ise pasif içiciler" diye konuştu.