BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

İETT tarih mi olacak?

İstanbul için yeni yasa teklifi. Eğer teklif yasalaşırsa İstanbul'da köklü değişiklikler yapılacak.

Abone ol

İstanbul'un trafik sorununa 'özel yasa' ile çözüm aranıyor. AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı'nın İstanbul'daki ulaşım sorununun çözümü amacıyla verdiği yasa TBMM İçişleri Komisyonu'ndan geçti. Teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındıktan sonra Genel Kurul'da görüşülecek.

Ilıcalı, teklifin İstanbul'daki trafik şûarasından çıkan sonuçlar doğrultusunda hazırlandığını belirterek, "Çözüm için ulaşım hizmetlerinin tek elden yürütülmesinden geçiyor. Ben buna 3K yasası diyorum. Koordinasyon, kaynak ve kadro yasası" dedi. Teklifle gelen düzenlemeler şöyle:
Başkan atayacak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 'İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü' kurulacak. Genel müdür, Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından atanacak.

Her türlü ulaşım: Genel müdürlük, Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları dahilinde ulaşım hizmetlerini planlamak, yürütmek, düzenlemek, denetlemek ve bu amaçla gereken her türlü tesisi kurmak, kurdurmak, kurulu olanları devralarak işletmek ve bunlara uygun olarak bütçe yapmakla yükümlü olacak.

Özerk bütçe: Toplu taşıma, ruhsat, otopark ve diğer hizmetler karşılığı alınacak olan ücretler; toplu taşıma araçları, durak, istasyon, liman, iskele ve genel müdürlüğe ait alanlardaki ilan ve reklamların vergileri ile asma, tahsis ve bakım ücretleri; İller Bankası'nca, belediyelere nüfus esasına göre dağıtılan paylardan yüzde 10'luk pay; motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 50'si, trafik harçlarının tamamı; genel bütçe vergi tahsilatı üzerinden Büyükşehir Belediyesi'nce yatırılacak payın yüzde 20'si; Büyükşehir Belediye sınırları içinde otoyollar ve Boğaz köprülerinden geçiş ücretlerinin yüzde 25'i; taşınır ve taşınmaz malların kiraya verilmesi Ulaştırma İdaresi Genel Müdürlüğü gelirlerini oluşturacak.

İstisnalar: Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü, otoyollar ve yapılacak Boğaz köprü geçişleri dışında Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yetkileri, Ulaşım Müdürlüğü'ne devredilecek.

İETT tarih olacak: İETT'nin görev ve yetkileri, bina, araç ve gereçleri ile her türlü taşınır ve taşınmazları, personeliyle birlikte genel müdürlüğe devredilecek.