BIST 9.637
DOLAR 34,57
EURO 36,27
ALTIN 2.969,91
HABER /  POLİTİKA

İdris Naim Şahin'in partisi tutar mı?

MAK Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Ali Kulat, yeni kurulan partilerin önündeki iki büyük engeli açıkadı.

Abone ol

MAK Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Ali Kulat, yeni kurulan partilerin mevcut partilerin taklidi olarak görüldüğünü belirterek, "seçmen asıl varken taklide oy verir mi? ya da neden versin" diye sordu.

M.Ali Kulat, "Ankarareview" adlı sitenin sorularını yanıtladı. İşte o röpartajdan bir bölüm:

YENİ PARTİ TUTAR MI?

Yeni parti yeniyse tutar… siyaset; hayali topluma inandırıp, inanılanı reele taşıyabileceğini topluma inandırmaktır. Ancak; siyaseti geçmişte farklı parti çatıları altında yaparken, sadece belli makam ve mevkilerden alındıkları için arayışa girenler toplum karşısında çok inandırıcı olamazlar. Bu kişileri yeni bir parti çatısı altında gördüğünüzde bunu olsa olsa yeni makam arayışıyla izah edersiniz. Elbette bu ayrılışın ilkesel bir duruşu temsil ile olduğunu topluma inandıranlar o ilkelerin toplumda karşılığı varsa yepyeni bir toplumsal karşılık bulacaklardır.

KURULAN PARTİLER UMUT VERİYOR MU?

Son dönemde kurulan Abdurrahim Karslı’nın genel başkanı olduğu Merkez Parti, İdris Bal ve İdris Naim Şahin beylerin isimleriyle anılan partilerin parti program ve kadroları halen tam anlamda netleşmediği için kesin değerlendirmeler yapmamız çok ahlaki olmaz. Ancak ilk anda dikkat çeken benzerlik aslında merkeze yakın, mecliste temsil olunan partilerin birinde yer aldıklarında çok da yadırganmayacak kişilerden oluşuyor olmaları.

Burada dikkate alınmayan nokta şu; mademki bu partiler mevcut partilerin taklidi olacaklar; peki seçmen asıl varken taklide oy verir mi? ya da neden versin? Toplumda bu partilere karşı bir negatif algı da; bu yeni parti mensuplarının bir kısmının asıl derdinin iktidar partisi başta olmak üzere mecliste temsil olunan partilerden seçime yakın milletvekili aday teklifi alma yarışına girecekleri yönünde…

Kısacası yeni partilerin toplumda tutması için; toplum ve temsil dengesini iyi okuyup, siyasi boşluğu tam tespit edip, o boşluğu doldurmaya liyakatlı ve topluma bunu inandırabilecek, siyasi defosu olmayan kişilerden oluşması gerekmektedir. Aksi halde siyasi tarihimizdeki parti çöplüğünde kısa sürede yerlerini alırlar.

AK PARTİ'NİN RAKİBİ OLSA OLSA AK PARTİ'DİR

Bu soruyu yarın seçim olsa üzerinden hatta 2015 mayıs / haziran genel seçimi perspektifinden bakarak değerlendireceksek; Ak Parti’nin muhalefet içinde yeni yada eski rakibi yoktur. Ak Parti için rakip olsa olsa Ak Partidir. Teşkilatları ve yönetimi içinde topluma tepeden bakmacı, ulaşılamaz ve eleştirlemez görüntü çizen birileri yakalanan istikrarlı trendi kısa sürede bozabilir.

Kişisel kanaatim başta doğal lider Sn. Erdoğan ve Sn. Başbakan bu eleştirileri dikkate alarak olası böyle çürümeleri önleme adına zaten teşkilatlarda ciddi revizyona gidiyorlar. Asıl yenilenme de milletvekili aday tespitinde yapılacaktır. Böylece gereken tedbirin alınacağını düşünüyorum.