BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,34
ALTIN 2.921,37
HABER /  POLİTİKA

İdris Baluken Fatma Şahin'e sordu

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken Aİle ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Abone ol

İNTERNET HABER - Baluken'in soru önergesi şöyle:

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Türkiye’deki 10.000 ailenin ortalama harcamaları üzerinden yapılan hesaplara göre hazırladığı “Hanehalkı Tüketim Harcaması, 2012” isimli araştırmasını 4 Eylül 2013 tarihinde yayımlamıştır.

Bu araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun en fakir yüzde 20’lik dilimini oluşturan ailelerin ortalama geliri 1160 TL iken; buna karşılık en zengin yüzde 20’lik dilimdeki aileler içerisindeki en düşük gelirli ailenin geliri 3374 TL’dir. Başka bir deyişle, Türkiye’deki ailelerin yüzde 80’lik kısmının geliri 3374 TL’nin altındadır. TUİK’in 4 Eylül’de kamuoyuna açıkladığı raporda yer alan veriler, geçen senenin verileriyle kıyaslandığında, en fakir yüzde 20’lik dilimin aile geliri sadece 24 TL artmışken; zenginlerin gelirinin en az 307 TL’lik bir artış gösterdiği, yani gelir dağılımındaki adaletsizliğin geçen yıla göre derinleştiği gözlenmiştir.

4 Eylül 2013 tarihli TUİK araştırmasında, gelir dağılımını ölçmede önemli göstergelerden biri olan harcamalara bakıldığında ise Türkiye’deki fakir ailelerin giderlerinin en büyük kısmının kira, gıda ve ulaşıma gittiği görülmektedir. Ortalama aile gelirinin (2366 TL) 611 TL’si kiraya, 464 TL’si gıdaya, 406 TL’si de ulaşıma harcanmaktadır. TUİK raporundaki verileri göre, en fakir yüzde 20’lik dilim içerisindeki aileler, bütçelerinin yüzde 33.4’ünü kiraya, yüzde 29’unu gıdaya, yüzde 9’unu da ulaşıma ayırmaktadır. Özetle, kira ve gıda ve ulaşım masrafları en fakirlerin bütçesinin toplamda yüzde 71.4’ünü oluşturmaktadır.
Bu bağlamda;

TUİK verilerine göre, kira ve gıda ve ulaşım masrafları, en yoksul kesimlerin bütçesinin toplamda yüzde 71.4’ünü oluşturduğu ölçülmektedir. Elinizde diğer sosyal hakların yoksulların bütçesinde hangi oranda yer tuttuğuna dair veri var mıdır?

Bakanlığınızın gündemine yoksullukla mücadeleye yönelik yeni sosyal politikalar girecek midir? Bu yönde yapılan bir çalışma var mıdır?

Bakanlığınızca, şimdiye kadar yoksullukla mücadelede uygulanmış sosyal politikaların başarılı olduğuna dair elinizde veri mevcut mudur?

TUİK verilerine göre, hane harcamalarındaki dağılım zengin kesimler lehine daha da artmışken, Bakanlığınızca uygulanan sosyal politikalarınızın işlevselliğine dair elinizde veri var mıdır?

Türkiye’deki adaletsiz gelir dağılımını gidermeye yönelik Bakanlığınızın gündeminde yeni çalışmalar olacak mıdır?