BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,31
ALTIN 2.843,74
HABER /  DÜNYA

İDRAR KAÇIRMA PROBLEMİNE DİKKAT !

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Özoğul, idrar kaçırma probleminin özellikle 45 yaş üstü kadınlarda artış gösterdiğini sö...

Abone ol

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Özoğul, idrar kaçırma probleminin özellikle 45 yaş üstü kadınlarda artış gösterdiğini söyledi.
İdrar kaçırma sorununun daha çok ileri yaşlarda menopoza girmiş kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak meydana geldiğine değinen Özel Avrupa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Özoğul, "Fazla doğum yapmış, özellikle 4 ve üzeri doğum yapmış, zor doğum yapmış kadınlarda veya doğum sırasında vakum kullanılmış kadınlarda daha sık görülür" diye konuştu. Özoğul, idrar kaçırmanın sebeplerini ise şöyle belirtti:
"Şişmanlıkta, kabızlıkta, fazla sigara tüketiminde, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarında, astımda daha fazla olur. Ayrıca kalıtımsal sebepler de vardır. Kadın pelvik organlarının kaslarının zayıf olmasına bağlı olarak, idrar kaçırma ve idrar torbasında yanma meydana gelebilir. Geçirilmiş rahim ameliyatları, tekrarlayan idrar torbası enfeksiyonları az da olsa idrar kaçırma sebebi olabilir."

İDRAR KAÇIRMADA 3 DURUM
İdrar kaçırmanın 3 tipi olduğunu belirten Özoğul, "Birincisi stres idrar kaçırma, ikincisi yetiştirememe durumu, üçüncüsü de her ikisinin de birlikte olduğu durumdur. Stres idrar kaçırmada öksürme, hapşırma ya da ağır bir şey kaldırdığında karın içi basıncın artmasına bağlı olarak görülen kaçırmadır. İkinci durumda hasta tuvalete yetişemez. Bu genelde yaşlılarda görülür. Üçüncü durumda da hasta hem karın içi basıncın artmasına bağlı olarak hem de yetiştirememe nedeniyle idrar kaçırır" ifadelerini kullandı.
Tanı koymada en büyük kolaylığın hastayla konuşma sonrasında konulduğunu ve tedavinin bunun doğrultusunda yapıldığını belirten Özoğul, "Tanısını hastayla konuştuğumuz zaman koyabiliriz. Detaylı muayenede, jinekolojik muayenede, idrar tahlili, kültüründe tespit edebiliriz. Öncelikle ilaçla tedavi, konservatif tedavi uygulanır, yeterli gelmediği takdirde cerrahi müdahale yapılır. Özellikle stres ve yetiştirememe durumlarında pelvik kasların, idrar torbası kaslarının güçlendirilmesine yönelik egzersizler öneriyoruz. Bu da idrarı yaparken tutma şeklinde olur. Kadınlarda bu biraz zor olsa da yapıldığı takdirde kaslar güçlenir ve fayda görülür. Özellikle 45 yaş üstü menopoza girmiş kadınlarda daha sık görülür" şeklinde konuştu.
(İHA)