Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi zirvesinden sonra Rusya ile İdlib’te ortak devriyenin başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. İki ülke askeri makamları arasında sağlanan mutabakatın ardından teknik detaylar üzerinde çalışılıyor. Önce, ortak devriyenin hangi bölgeleri kapsayacağı belirlenecek.
Abone olSoçi'deki Suriye zirvesinin önemli sonuçlarından birini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İki ülke askeri makamları arasında ortak devriye faaliyetlerinin başlatılmasına dönük mutabakatın sağlanmış olmasından memnuniyet duyuyorum" sözleriyle duyurmuştu.
Rusya Federasyonu ve Türkiye askeri makamları İdlib çevresindeki çatışmasızlık bölgeleriyle ağır silahlardan arındırılmış bölgelerin kontrolü için ortak devriye faaliyeti gerçekleştirme konusunda mutabakata vardı.
Çerçeve mutabakat sağlandı ancak detaylar konusunda görüşmeler bir süre daha devam edecek.
Mutabakatın sadece İdlib çevresiyle mi sınırlı olduğu, yoksa zaman zaman Özgür Suriye Ordusu ve TSK kontrolündeki bölgelere taciz atışlarının yapıldığı Tel Rıfat bölgesini de kapsayıp kapsamadığı şimdilik bilinmiyor.
İki ülke askeri yetkililerinin teknik detaylar üzerindeki çalışmalarında , 7 başlıkta mutabakat aranacak.
GÖRÜŞÜLEN TEKNİK DETAYLAR
1- Ortak devriye hangi bölgeleri kapsayacak?
2- Devriyeler ne zaman başlayacak?
3- İki ülke silahlı kuvvetlerinin hangi unsurlarından oluşacak?
4- İki ülke askerlerinin katıldığı ortak devriye eğitimi verilecek mi?
5- Ortak devriyeye katılacak askerlerin iletişimi nasıl sağlanacak?
6- Güvenlikle ilgili riskli durumlarda angajman kuralları neler olacak?
7- Ortak devriyeyi organize edecek ortak harekat merkezi olacak mı?
Buna göre, öncelikle ortak devriyenin hangi bölgeri kapsayacağı ve ne zaman başlayacağı netleştirilecek.
Devriyeye iki ülke silahlı kuvvetlerinin hangi unsurlarının katılacağına karar verilecek.
ABD Silahlı Kuvvetler unsurlarıyla Münbiç'te gerçekleşen ortak devriye faaliyeti öncesinde olduğu gibi iki ülke askerlerinin katıldığı ortak devriye eğitiminin verilip verilmeyeceği belirlenecek.
Devriyeye katılacak askerlerin iletişiminin nasıl sağlanacağı, güvenlikle ilgili riskli bir durumda örneğin bir saldırı durumunda karşılığın nasıl verileceğine ilişkin angajman kuralları netleştirilecek.
Ortak devriyeyi koordinasyonu için ortak harekat merkezi kurulup kurulmayacağına karar verilecek.
İki ülke, İdlib çevresine kurdukları gözlem noktalarının koordinasyon içinde faaliyet yürütmelerinin temini için zaten uzun süredir askeri işbirliği yürtüyor.
Ortak devriye faaliyetinin zaten varolan bu işbirliği çerçevesinde yürütülmesi bekleniyor.
Bölgedeki kaynaklar Rusya ile zaten işleyen sağlıklı bir işbirliği mekanizmasının varlığı nedeniyle ortak devriyenin başlatılmasına dönük prosedürlerin fazla uzamayacağını belirtiyorlar.