BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,30
ALTIN 3.061,32
HABER /  GÜNCEL

İdlib'de kullanılan klor gazı nedir? Ölümü korkunç...

İDLİB katliamından son dakika haberler gelmeye devam ediyor. İdlib'de Esad'ın 100'den fazla insanı öldürdüğü bildiriliyor. Saldırıda klor gazı kullanıldı. Peki nedir bu klor gazı nasıl öldürüyor.

Abone ol

İDLİB'de kimyasal silah kullanan Beşar Esad insanlık tarihinin en korkunç katliamlarından birine imza attı. Klor gazıyla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 100'ü aşarken 500 sivil de gazdan etkilendi.  İdlib ilinin Han Şeyhun beldesine düzenlenen saldırıya dünya yine ses etmedi.

Suriye'de adı konulmamış bir dünya savaşı yaşanırken, arka arkaya insanlık suçları da işleniyor. Yeni silahlar ve kimyasal bombalar da bu 'canlı laboratuvarda" test ediliyor. İnsanlık tarihinin utanç sayfası masumların kanları ile yazılırken ölümlerin de en korkunçları yaşatılıyor. Klor gazı bunun örneği. Kimyasal silah olarak kullanılan klor gazı insanı boğarak öldürüyor. Peki nedir bu klor gazı sonuçları ne oluyor?

Klor gazı nedir nasıl öldürür?
Klor gazı ilk defa I. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından kimyasal silah olarak kullanıldı. Berlin'de açılan bir kimya enstitüsünde üretilmiştir. Klor gazı suyla temas ettiğinde hidroklorik asit ve hipoklorik asit oluşturan bir tepkime gerçekleşir. Bu nedenle göz ve akciğerler gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder, solunum güçlüğüne, boğazda daralmaya ve akciğer ödemine sebep olur.

Klor gazının ölümcül oranı ise litre başına 2,5 miligramdan ibaret. Bu oranda bir klor içeren hava birkaç dakika solunursa insanı boğarak öldürür. İşte İdlib'de Esad'ın yaptığı bu.

Klor, boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkli gazdır. Havadan yaklaşık 2,5 kat ağır olan klor suda az çözünür. "Klor suyu" adı verilen bu çözelti, altını bile etkileyecek güçte bir yükseltgeyicidir.

Havadan 2,5 kat ağır olan klor ilk zamanlar bir bileşik olarak kabul ediliyordu. Klor ilk olarak 1774 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedildi. 1810 yılında ise bugünkü ismi Humphry Davy tarafından verildi.

Peki klor zehirlenmesi maruz kalanlara ne olur? Tedavisi var mı?
Klor zehirlenmesi solunum zorluğu ve akciğerlerde sıvı birikimine sebep olur. Sindirim sistemini felç eden klor zehirlenmesinde ağızda yanma, boğazda şişme, mide ağrısı, kusma ve dışkıda kanama yapar. Dolaşım sistemi klor yüzünden kalıcı zarar görür. Klor zehirlenmesi temas ettiği cildi de yakar ve yara yapar. İdlib'de kullanılan klor gazından 500 kişi etkilenmişti. İşte bu kişilerde doku hasarı, yanıklar ve akciğerlerde ağır hasarlar oluştu. Klor gazı zehirlenmesinde ilk olarak suyla deri demizlenmeye çalışılır. Gaz kalıcı hasarlar verdiği için tedavisi ve hastayı yaşatma şansı zordur.

İdlib'den 'Allah belanızı versin' diyeceğiniz görüntüler!

İdlib katliamının şok görüntüleri klor gazı nedir?