Biret'e konserinde, şef Myron Romanul yönetimindeki Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Orkestrası eşlik etti.
Abone ol9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin açılış konserinde sahneye çıkan ünlü piyanist İdil Biret, izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.
Biret'e konserinde, şef Myron Romanul yönetimindeki Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Orkestrası eşlik etti.
Chopin'in ''Andente Spianato ve Büyük Polonez, Op. 22 ile Piyano Konçertosu No: 2 Fa Minör Op. 21'' ile Çaykovksi'nin ''Senfoni No: 5 Mi Minör Op.64'' eserlerini yorumlayan ünlü piyanist ve MDOB Orkestrası, Mersinli müzikseverleri adeta büyüledi.
Mersin Kültür Merkezi'ndeki konserin ilk yarısında alkışların kesilmemesi üzerine bir kaç kez sahneye çıkarak seyirciyi selamlayan sanatçı, bazı eserlerden kesitler de sundu. Konseri Mersin'in yanı sıra çevre illerden de çok sayıda müziksever izledi.
Usta piyanist Biret, konserin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Mersin seyircisinin çok coşkulu olduğunu ve böyle bir kitle önünde sahneye çıkmanın ''müthiş'' bir duygu olduğunu dile getiren Biret, ''Orkestra mükemmeldi. Böyle bir topluluk önünde olmak gurur verici'' dedi.
Yurt dışındaki konserlerinde Mersin'deki operadan bahsettiğini, çoğu kimsenin bundan haberi olmadığını Biret, ''İnsanların maalesef bu konuda hiçbir bilgileri yok, burada opera olduğu bile bilmiyorlar. Anlatıyorum Mersin'de mükemmel bir orkestra olduğunu ve muhteşem eserlerin sahnelendiğini'' diye konuştu.
''HER ZAMAN EN İYİYİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM''
Festival konserini belirlerken bu yılın Chopin'in 200. doğum yıl dönümü olmasını göz önünde bulundurarak, onun eserlerini seçtiğini anlatan Biret, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu yıl piyanistler için çok önemli. Chopin'in çok eserlerini çaldım bugüne kadar. Mersin'de onun ölümsüz eserlerini çalmayı tercih ettim. Festivalin programı bu yıl oldukça renkli. Bu organizasyonun her yıl süreklilik göstermesi sevindirici. Her zaman devam etmesini, gelişmesini temenni ediyorum.''
Her zaman en iyiyi yapmak için çalıştığını ifade eden Biret, ''Festival ya da konser hepsi benim için çok önemli. Ufacık bir salonda olsam, evde de olsam heyecanlanırım çalmadan önce'' dedi.
Bu yıl ki programını net olarak bilmediğini, eşinin bu konularla ilgilendiğini kaydeden ünlü piyanist, kendisinin sadece çalacağı eserlere odaklandığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Biret, Ayvalık'ta bir hafta 10 gün süren kurslarda genç yeteneklerle bir araya geldiğini belirterek, ''Bu benim için çok keyifli bir çalışma oluyor. Gençlerle olmak çok güzel. Bu organizasyon bir kaç yıldır sürüyor'' diye konuştu.
''ZENGİN BİR FESTİVAL PROGRAMI HAZIRLADIK''
Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi de bu yıl 9'uncusunu düzenledikleri festivalin çok zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.
Tarihi mekanları festivalde kullandıklarını anlatan Burakgazi, çevre illerden birçok müzikseverin konserleri dinlemeye geldiğini söyledi.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin Avrupa Festivaller Birliği üyesi olduğunu anımsatan Burakgazi, şunları kaydetti:
''Birliğe 2006 yılında üye olduk. Bu birlik dünyanın çeşitli kıtalarından festivalleri bünyesinde barındırıyor. Çok saygın festivallerin bir araya getiriyor. Biz de Mersin olarak orada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Üyelik, geniş alanlarda tanınırlığımızı sağladı. Bu yıl çok sayıda önemli sanatçıların başvurusu oldu. Rekor bir başvuru diyebilirim. Bu da bize sürdürülebilirliği sağlanmış devamlılığında kuşku olmayan bir festival olduğumuzu gösterdi.''
''ÜLKEMİZ HAKKINDAKİ ÖN YARGILAR KIRILIYOR''
Festivale katılan sanatçıların Türkiye'nin kültürün yakından tanıma fırsatı bulduğuna değinen Burakgazi, ''Bunun ülkemiz hakkında ön yargıların kırıldığı bir sürece etki ettiğini düşünüyorum'' dedi.
Mersin'in kültür ve sanatın üretimi noktasında Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden olduğunu vurgulayan Burakgazi, ''Bu konuda tevazu göstermemek lazım. İstanbul, Ankara, İzmir'in ardından Mersin'in geldiğini söyleyebilirim. Burada çok kültürlü bir yaşam ve toplumsal yapı var. Hoşgörü kenti burası, çok kültürlülüğe saygı duyulur ve zenginlik sayılır. Mersin'in kültür sanat yaşamı da o köklerden beslenir'' diye konuştu.
Burakgazi, dünyaca ünlü sanatçıların sahne alacağı 9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin bu yıl da Türkiye'nin sayılı uluslararası festivallerinden biri olacağını sözlerine ekledi.