BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,51
ALTIN 3.023,82
HABER /  DÜNYA

İdam olursa ülke karışır

Bangladeş'te idamla yargılanan Cemaat-i İslami eski lideri Ğulam Azzam'ın oğlu Dr.Selman Azzam'dan uyarılar

Abone ol

Bangladeş'te idamla yargılanan Cemaat-i İslami eski lideri Ğulam Azzam'ın oğlu Dr.Selman Azzam, süreç hakkında ''yargılamalara karşı değiliz, ancak sürecin şeffaf, adil ve tarafsız olmasını, uluslararası hukuku gözetmesini istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin (Mazlumder) kongresine katılmak için İstanbul'a gelen Dr. Selman Azzam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bangladeş'te aralarında Ğulam Azzam'ın da bulunduğu 9 Cemaat-i İslami Partisi lideri ve 2 Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) milletvekilinin  Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde idamla yargılanmalarını değerlendirdi.

Bangladeş'te 1972'deki Bağımsızlık Savaşı'nda birçok Bangladeşlinin öldüğünü ve pek çok kadının tecavüze uğradığını söyleyen Azzam, ''Yargılamalara karşı değiliz, ancak sürecin şeffaf, adil ve tarafsız olmasını, uluslararası hukuku gözetmesini istiyoruz. Sanıklar aynı isimler dahi olsa, yargılama adil olmalı'' diye konuştu.

İDAMLAR GERÇEKLEŞİRSE ÜLKEDE İSTİKRAR BOZULUR

Cemaat-i İslami Genel Başkan Yardımcısı Delver Hüseyin'e verilen idam kararının onaylanması ve diğer yargılananlara idam hükmü verilmesi halinde ülkedeki karışıklığın artacağı ve istikrarın bozulacağını savunan Azzam şöyle konuştu:

''Eğer idam kararı verilirse, iktidar zafer kazanmış olur. Bangladeş hükümeti, 1972 olaylarından sorumlu olarak gösterdikleri kişileri idam edip halkın bu husustaki hassasiyetini kullanarak gelecek seçimleri garantilemek istiyor.''

Azzam, Bangladeşlilerin bağımsızlık savaşını çok önemsediklerini vurgulayarak, Avami Ligi hükümetinin, 11 kişinin yargılanmasını, halkın milliyetçi duygularını kullanarak siyasi zafer kazanmak için yaptığını savundu.   

EĞER MİLLİYETÇİYSENİZ ARTIK SİZİN MANTIĞINIZ HERŞEYE KAPALIDIR

Azzam, sokaklarda idam kararının çıkması için mahkeme lehine protesto yapan ''Shagbag'' isimli online gençlik örgütünün hatırlatılması üzerine, ''Onlar, hükümetten bağımsız gibi görünüyor. Fakat Bangladeş'te herkes onların Avami Ligi hükümetinden protesto süresince cep telefonu, mobil tuvalet, yiyecek ve para gibi yardımlar aldığını biliyor. Bu grup kendini online aktivist olarak tanımlıyor ancak onlar hükümet tarafından desteklenmiş, İslam dinine, peygamberine ve Müslümanlara hakaret yağdıran, İslami görünen herşeye karşıt olan bir örgüttür'' şeklinde konuştu. Azzam, ''1972 Bangladeş Bağımsızlık savaşı Bangladeşliler için çok hassas bir konu. Bildiğiniz gibi, eğer milliyetçiyseniz, artık sizin mantığınız herşeye kapalıdır. Eğer bir yalanı yüz defa söylerseniz o yalan doğru olmaz ancak bazıları inanmaya başlar'' dedi.

TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI BİZİM İÇİN ELZEM

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'nin Mart ayı başında Cemaat-i İslami lideri Delver Hüseyin Saidi'ye idam cezası verilmesinin hemen ardından Bangladeş'e yaptığı ani ziyaretle, diğer idamların ertelendiğini ileri süren Azzam, ''Hindistan için en iyi Bangladeş istikrarsız Bangladeş'tir. Fakat Hindistan bu defa uluslararası baskılar nedeni ile kararın verilmesinin hemen ardından Bangladeş'e geldi. Eğer Hindistan ve  eski sömürgeci İngiltere hükümete baskı yaparsa adil yargılamada etkili olabilir ve idamlar durdurulabilir'' dedi.

Azzam, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün merhum Bangladeş Cumhurbaşkanı Zillur Rahman'a yargılamalara dair mektup göndermesinden memnuniyet duyduklarını söyleyerek, ''Türkiye'nin yaptıkları bizim için çok değerli ve elzem, diğer İslam ülkelerinden de benzer tepkiler gelmesini ümit ediyoruz'' diye konuştu.

 Azzam ayrıca, Bangladeşli nüfusun yoğun olduğu Suudi Arabistan, Katar ve Malezya'nın tepkilerinin önemli olduğunu belirterek, ''Eğer bu ülkeler yargılamaların adil olması ve idam kararının durdurulması için Bangladeşlileri ülkelerine geri gönderecekleri tehdidinde bulunursa, Bangladeş hükümeti geri adım atmak zorunda kalır, çünkü 4 milyon Bangladeşlinin geri dönmesi ülke ekonomisinin çökmesi demektir'' ifadelerini kulandı.

BABAMI CENAZESİNDE DAHİ OLSA SON KEZ GÖRMEK İSTİYORUM 

Azzam, 91 yaşındaki babasının idamla yargılanması hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

''Oğlu olarak endişeleniyorum, 2007'den beri babamı göremiyorum. Onu bir daha görememe ihtimali beni üzüyor. 15 aylık kızım var ve o dedesini hiç görmedi. Eğer idam kararı çıkacaksa ki 3 ay içinde tüm yargılananları idam etmek istiyorlar, dedesini hiç göremeyecek. Onlar hakkında karar çoktan verildi, sadece uluslararası baskılar nedeniyle erteleniyor. Bende Bangladeş hükümetine çağrı yapacağım ve diyeceğim ki, eğer asacaksanız bana müsaade edin en azından cenazesi dahi olsa babamın yüzünü son kez göreyim.''