BIST 9.911
DOLAR 35,43
EURO 36,32
ALTIN 3.071,17
HABER /  GÜNCEL

İçtüzük değişiklik önerileri

TBMM İç tüzük komisyonu çalışmalarını tamamlayıp, taslak metninin hazırladı. Meclis işleyişinde radikal değişiklikler var.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM’nin çalışma düzenini daha sağlıklı ve hızlı hale getirmek için yapılan iç tüzük çalışmasını tamamlayan İçtüzük Komisyonu, taslak metnini kaleme aldı. Radikal değişikliklerin önerildiği çalışma, iç tüzük değişikliği olarak yasalaşma sürecine girecek. İşte o değişiklikler:


SORUŞTURMA
TBMM denetim görevleri içinde bulunan soruşturma ile ilgili yeni bir düzenleme öneriliyor. Buna göre;
MADDE 79– Soruşturma komisyonu raporu, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde yayımlanarak hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana derhal gönderilir ve Genel Kurul bilgilendirilir. Rapor, yayımlanmasını izleyen günden itibaren on dört gün içinde görüşülür.

YÜCE DİVAN
Yüce Divan’a sevk ile ilgili maddede de değişiklik yapıldı. Yeni madde ile ; “Komisyonun Yüce Divana sevk yönündeki raporları ile Genel Kurulun Yüce Divana sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilir.
Komisyonun Yüce Divana sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divana sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün olur.
Yüce Divana sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
Türkiye Büyük Millet Meclisince Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç yedi gün içinde Başkanlıkça dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilir”
hükmü öneriliyor.

Bu düzenleme ile Komisyon raporunun görüşülmesindeki süre esneklik sağlamak için on dört güne çıkarılıyor. Mevcut İçtüzükte şahsı adına altı milletvekiline verilen söz yine şahsı adına olmak üzere her gruptan ve grubu olmayan bir partiden bir milletvekiline söz verilmesi hükmü de getiriliyor.

GİZLİ OYLAMA
Gizli oylama yönteminde de değişikliğe gidilecek. Pullar ve oylama biçimi değiştiriliyor. Buna ilişkin öneri hükmü şu şekilde:
“Gizli oylama, üzerinde hiçbir işaret bulunmayan pullar veya elektronik cihazla yapılır. Gizli oylamanın pulların kutuya atılması suretiyle yapılması halinde milletvekillerine, beyaz, siyah ve gri renkte üç pul birden verilir. Beyaz kare pul kabul, siyah üçgen pul ret ve gri yuvarlak pul çekimser oy anlamına gelir.”

ÜYELİĞİN DÜŞMESİ
Devamsız vekiller ile ilgili de radikal bir önlem getiriliyor. TBMM çalışmalarına devamlılığı arttırmak için şu hüküm öneriliyor:

“MADDE 103– İstifa eden, Türkiye Büyük Millet Meclisine seçilmeye engel bir suçtan dolayı hüküm giyen, kısıtlanan, üyelikle bağdaşmayan bir hizmeti sürdürmekte ısrar eden, Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin üyeliği düşer.”