BIST 9.949
DOLAR 35,15
EURO 36,73
ALTIN 2.978,95
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

iCloud'a yerli rakip geliyor

Apple'ın 'iCloud' sistemine yerli rakip. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yerli veri depolama sistemi için Ar-Ge çalışmasını başlattı.

Abone ol

Bakanlık, yerli veri depolama sistemi için çalışma başlattı. Apple'ın 'iCloud' sistemine rakip olarak üretilecek olan yerli 'Zero Client' sisteminin yazılımı Türk mühendisler tarafından yapılacak.

Sistemin yerli akıllı telefonları ve tabletlerinde kullanılmasının yanı sıra dünyaya da pazarlanacak. Kişisel video ve fotoğrafları, akıllı telefon, bilgisayar veya tabletler üzerinden veri olarak saklanması olayına bulut sistemi deniliyor. Geçtiğimiz günlerde Apple kendi cihazları için ürettiği ve dünyanın en güvenlikli bulut sistemlerinden biri olduğu düşünülen 'iCloud' sistemi hackerlar tarafından çökertilmiş ve dünyaca ünlü birçok yıldızın sistemdeki çıplak görüntüleri elde edilerek internet üzerinden yayımlanmıştı. Bunun üzerine dünyada bulut sistemlerinin ne kadar güvenilir olduğu tartışılmaya başlandı.

Dünyada birçok telekomünikasyon firmalarının bulut sistemi var. Türkiye'de bu sistemin içinde yer almak, harekete geçti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı '2015 yılı Desteklemede Öncelikli Ar-Ge Konuları' isimli yayınladığı taslakta yerli bulut sistemi üretmek için çalışmalara başladığını duyurdu. Buna göre tamamen Türk mühendisler tarafından yazılımı geliştirilecek olan sistemde masa üstü ya da mobil cihazlar üzerinde hiç bir veri barındırmayacak ve sadece erişim amaçlı kullanılan cihazlar olacak. 'Zero Client' adı verilecek olan sistem ilk etapta yerli akıllı cihazlarda kullanılacak.

YERLİ BULUT SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ

'Yerli Bulut Sistemleri' Ar-Ge çalışmasında yapılacak çalışmalar şunlar:

- Üzerinde hiçbir veri barındırmayan, sadece erişim, görüntüleme ve klavye amaçlı kullanılacak masaüstü cihazların üretimi ve bu cihazlar için gerekli olan sistem yazılımlarının geliştirilecek.

- Bulut tabanlı merkezi sistemlerde gerek duyulan sanallaştırma işlemleri için açık kaynak kodlu platformlardan yararlanılarak sanallaştırma platformunun geliştirilecek.

- Uygulamalar kullanıcılara açık olacak.

- Dosya paylaşım sistemi geliştirilecek.

- Dosyaların paylaşım sistemine uygun ve kriptolu olarak saklanacak.