BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

İçkiye uyarılı ambalaj

AB Komisyonu alkollü içeceklerin de sağlık uyarılı ambalajlarla satılmasını önerdi.

Abone ol

Merkezi Londra'da bulunan ve AB Komisyonu için bir rapor hazırlayan Alkol Çalışmaları Enstitüsü, tütün mamulleri gibi alkollü içeceklerin de sağlık uyarılı ambalajlarla satılmasını önerdi.

AB Komisyonunun internet sitesinde yayımlanan raporda, alkolün AB ekonomisine yıllık maliyeti 125 milyar avro olarak hesaplanıyor. Raporda, alkollü içeceklerin ambalajlarında sürücü dikkatini azalttığı, hamile kadınlara ve doğacak çocuklara zarar verdiği şeklinde açık uyarıların yer alması, sürücülerin alabilecekleri alkol miktarının birlik genelinde düzenlenmesi, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının artırılması ve reklam yasağı getirilmesi gibi tavsiyeler yer alıyor.

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, AB sağlık bakanlarının talebi üzerine bu ve benzeri birçok çalışmadan faydalanılarak yazılacak alkol ve sağlık tebliğinin en geç eylül ayında yayımlanacağı bildirildi. Tebliğ hazırlanırken, AB'ye yılda 9 milyar avroluk dış ticaret fazlası sağlayan alkollü içecek üreticileriyle sağlık örgütlerinin öncelikleri de dikkate alınacak.

Dünyada alkollü içeceklerin en yoğun tüketildiği bölgenin AB olduğu anlatılan raporda, her şeye rağmen 1970'lerde 15 litre olan yetişkin başına düşen yüzde 100 alkol tüketiminin günümüzde 11 litreye gerilediği kaydediliyor.
AB'de alkol tüketiminde yüzde 44 ile bira ilk sırada gelirken, bunu yüzde 34'le şarap ve yüzde 23 ile sert alkollü içkiler (rakı, viski, cin, votka) izliyor.

Raporda ayrıca, hemen her toplumda erkeklerin kadınlardan daha fazla alkol kullanmaya eğilimli olduğuna, aynı şekilde gelir seviyesi arttıkça tüketimin arttığına ve alkol kullanan kadınların yarısının hamilelik dönemlerinde bu alışkanlığı terk etmediğine dikkat çekiliyor.

AB'de 15-16 yaş grubundaki öğrencilerin yüzde 90'ından fazlasının alkol kullandığı kaydedilen raporda, ortalama alkole başlama yaşının 12 olduğu belirtildi. Sağlığa etkiler bölümünde alkolün, tüm prematüre ölümlerin ve sakat doğumların yüzde 7,4'ünden sorumlu tutulduğu raporda, 15-29 yaş grubundaki erkeklerin dörtte birinden fazlasının alkol yüzünden öldüğü ve yine AB'de meydana gelen trafik kazalarında 10 bin kişinin hayatını kaybetmesinin alkolle bağlantılı olduğu ifade ediliyor.