Danıştay, İçişleri Bakanlığı'nın içkili yerlerin tespitine imkan veren 14 Ekim 2005 tarihli genelgeyi iptal etti.
Abone olDanıştay, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün, içkili yer bölgesi tespiti yapılırken uyulması gereken esasları belirleyen 14 Ekim 2005'te yayımladığı genelgeyi iptal etti. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 8. Dairesi, Ankara Barosu Başkanlığı'nın genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davayı esastan sonuçlandırdı. Daire, genelgeyi oybirliğiyle iptal etti.
Daire'nin kararında, Bakanlar Kurulu kararıyla 10 Ağustos 2005'te çıkarılan İşyeri Açma ve Ruhsatlarına Dair Yönetmelik'te ''içkili yer bölgesi'' tanımının, ''...mülki idare amirinin görüşü alınarak tespit edilen ve içerisinde şarap ve bira dahil her türlü alkollü içeceğin verilebileceği iş yerlerinin açılabileceği bölgeyi ifade eder'' tanımının yer aldığı hatırlatıldı. Yönetmelikte, içkili yer bölgesinin, mülki idare amirinin görüşü doğrultusunda, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisi, bu sınırlar dışında il genel meclisi tarafından tespit edileceği, bu bölge dışında içkili yer açılamayacağının belirtildiği anımsatıldı.
''YÖNETMELİKTE SAYILMAYAN KISITLAMALAR''
İçkili yer bölgesi tespit edilemeyecek yerler yasal düzenlemelerde açıkça sayılmışken, dava konusu genelgeyle, ''konut ve yerleşim alanlarında, konutlardan ayrılmış, özel olarak bu şekilde faaliyet gösteren işletmelere tahsis edilmiş, alt yapısı, ulaşım hizmetleri buna göre yapılmış ayrı bir bölgede'' tanımları yapılarak, üst hukuk normu olan yönetmelikte sayılmayan kısıtlamalara yer verildiği ve içkili yer bölgesi konusunda yeni kısıtlamalar getirildiğinin görüldüğüne işaret edildi. Genelgeyle ihdas edilmiş bu kısıtlamalara, yönetmelikte yer verilmediği vurgulanan kararda, ''Bu nedenle genelgede, üst hukuk normuna uygunluk bulunmadığı gibi, getirilen bu kısıtlamalarla içkili yer bölgelerinin tecrit anlamında şehir yaşamının dışına itilmesi sonucu çıkarılabileceğinden içerik yönünden de hukuka uygunluk bulunmamaktadır'' denildi.