BIST 9.774
DOLAR 34,05
EURO 37,88
ALTIN 2.799,16
HABER /  GÜNCEL

İçki yasağından, şarap festivaline

Ankara, içki yasağı tartışmalarının ardından şarap yapımında kullanılan Kalecik Karası üzümünü tanıtmak için festivale hazırlanıyor

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA- Son bir ayını içki referandumu tartışmalarıyla geçiren Ankara Türkiye’nin en iyi kırmızı şaraplarının kaynağı olan Kalecik Karası üzümünün tanıtılacağı Uluslararası Kalecik Festivali’ne hazırlanıyor.

26-27 Eylül’de Ankara’nın büyük ilçelerinden biri olan Kalecik’te gerçekleşecek Uluslararası Kalecik Festivali’nin en büyük destekçisi de içki referandumu tartışmalarına sert çıkan Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri olacak.

Ankara Seğmenleri ile mehter takımı eşliğinde başlayacak festival sırasında Kalecik Karası üzümü tanıtılacak. Kalecik’in tarihi eserlerinin de gezileceği festivalde çocuklar için animasyon, illüzyon gösterileri gerçekleştirilecek. İki gün sürecek festival sırasında Ankaralılar ayrıca flamenko, Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu gösterilerini izleyebilecekler.

Tolga Çandar, Zeynep Karababa, Gülperi Öztürk’ün de sahne alacağı festivalde, üzüm çiğneme ve Kalecik Kasnağı Böreği yapımı gibi yarışmaların yanı sıra havai fişek gösterileri de gerçekleştirilecek. 5. Uluslararası Kalecik Karası Festivali sırasında konuklar Kalecik Karası üzümünü ve bu üzümden üretilen şarapları tatma fırsatı bulacaklar.

KALECİK KARASI ÜZÜMÜNÜN ÖZELLİKLERİ
DİĞER SAYFADA

[PAGE]



5 BİN TON ÜZÜM ÜRETİLİYOR

Dünyaca ünlü Kalecik Karası üzümü Ankara ili Kalecik İlçesi sınırlarından geçen Kızılırmak vadi yamaçlarında yetişiyor. Bu bölgede oluşan mikro klima ve toprak özellikleri birleşerek Kalecik Karasına en uygun yetişme ortamını veriyor. Bu nedenle Kalecik Karası üzümünden yapılan kırmızı şarabın bu bölgede yetiştirilen üzümlerden yapılması önem taşıyor. Kalecik Belediyesi Kalecik Karası üzümüne sahip çıkarak, coğrafi işaret patentini aldı ve bu üzümün burada yetiştirildiğini tescil ettirdi.

İlçede yaklaşık 12 bin dekar alanda yapılan Kalecik Karası yetiştiriciliği sonucu yıllık 4-5 bin ton arası üzüm hasatı yapılıyor. Hasat edilen ürünün yaklaşık yüzde 60'ı şaraplık yüzde 20’si pekmezlik, yüzde 10'u sofralık ve yüzde 10 luk kısmı da kurutmalık olarak değerlendiriliyor.

Kalecik’te irili ufaklı beş şarap fabrikasında toplam yaklaşık 1500 ton şarap üretiliyor. Ayrıca ilçede bir de orta ölçekli pekmez fabrikası bulunuyor.

Kalecik Karası şaraptaki yüksek vergiler ve tanıtım eksiklikleri nedeniyle tüketimde istenen yerde bulunmuyor. Köyleriyle beraber 500 ailenin geçim kapısı olan Kalecik Karası, 5’incisi düzenlenecek festival tanıtımlarıyla hak ettiği noktaya ulaştırılmaya çalışılıyor.