BIST 10.075
DOLAR 35,35
EURO 36,77
ALTIN 3.021,59
HABER /  GÜNCEL

İçki sersemliğinin tek çaresi 'az içmek'

Hollandalı ve Kanadalı araştırmacılar, fazla alkol tüketimi sonrasında oluşan içki sersemliğinin çaresinin yalnızca 'az içmek' olduğunu ortayak koydu. Su içmek ve yağlı yemekler yemenin ise büyük bir değişiklik yapmadığı anlaşıldı.

Abone ol

Araştırmacılar, bir gece önce alınan fazla alkolün neden olduğu içki sersemliğinin çaresinin, yaygın olarak bilinenin aksine çok su içmek veya yağlı yemekler olmadığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre 'akşamdan kalma' olarak da bilinen içki sersemliğine tek çare 'az içmek'.

Hollandalı ve Kanadalı araştırmacıların 826 öğrencinin alkol tüketme alışkanlıkları üzerinde yaptığı incelemelerin sonuçları Amsterdam'da yapılan bir konferansta açıklandı.

TIKLAYIN: İÇKİLERİ KARIŞTIRMAK NE KADAR DOĞRU?

TIKLAYIN: ARMUT 'AKŞAMDAN KALMAYA ÇARE' Mİ?

Hollandalı öğrencilerin yüzde 54'ü, içki içtikten sonra sersemliği üzerlerinden atmak için yağlı yemekler yediklerini ve ağır kahvaltı ettiklerini söyledi.

Öğrencilerin üçte ikisi de 'akşamdan kalma' olmamak için alkolün yanında su içtiklerini söylerken, yarısından fazlası da suyu yatmadan önce içtiklerini belirtti.

Araştırma sonunda, su içen ve yemek yiyen öğrenciler ile bunların hiçbirini yapmayan öğrenciler arasındaki içki sersemliği seviyesinde büyük farklar görülmedi.

Daha önce yapılan bir araştırmada ise, alkol tüketenlerin yüzde 25'inde bu tip rahatsızlıklara rastlanmadı.

'Susuzluk giderilir ama baş ağrısı engellenemez'

Uzmanlar, 789 Kanadalı öğrenciye geçen ay tükettikleri alkol miktarını ve sonrasında yaşadıklarını sordu.

Bulgular, yalnızca daha az içenlerin içki sersemliği yaşamadığını ortaya koydu.

Kandaki alkol konsantrasyonu yaklaşık yüzde 0,2'nin üzerinde olan öğrencilerin çoğunun rahatsızlık yaşadığı ifade edildi.

Utrecht Üniversitesi'nden Doktor Joris Verster'e göre alkol ile içki sersemliği arasındaki ilişki çok net: "Ne kadar çok içerseniz, o kadar çok içki sersemi olursunuz."

"Su içmek, ağzın kurumasına ve susuzluğa karşı iyi gelebilir ama yine de acıyı, baş ağrısını ve bulantıyı engellemez."

Doktor Verster, bilim insanlarının içki sersemliğine neyin sebep olduğunu ve sorunun neyden kaynaklandığını hala bilmediklerini söylüyor:

"Araştırmalar, sorunun yalnızca sıvı kaybı (dehidrasyon) olmadığını gösteriyor. Bağışıklık sistemiyle ilgili olduğunu biliyoruz fakat buna neyin sebep olduğunu bilmeden etkin bir tedavi bulmamız da olası görünmüyor."

Londra Üniversitesi'nden Doktor Michael Bloomfield da şu yorumu yapıyor:

"'İçki sersemliğine nasıl engel olursunuz?' gibi basit sorular sormak önemli. Her ne kadar daha fazla araştırma yapmak gerekse de, bu yeni araştırma bize bu sorunun basit bir yanıtı olduğunu gösteriyor: Daha az için."