İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yılbaşından itibaren yeni bir uygulamaya gidiyor
Abone olİçişleri Bakanı Beşir Atalay, yılbaşından itibaren ''Bakanlık sözcülüğü'' uygulaması başlatılacağını bildirdi. Atalay, İstanbul Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, basınsız bir demokrasinin düşünülemeyeceğini belirterek, ''Basın, demokratik hayatın, açık toplumun olmazsa olmazıdır. Toplumumuzun haber alma özgürlüğünün de bir parçasıdır'' dedi. Basının hükümetler, idare, kamuoyu ve yöneticiler için vatandaşları bilgilendirme unsuru olduğunu dile getiren Atalay, basın kanalıyla vatandaşlara mesajların ve faaliyetlerin ulaştırıldığına işaret etti.
Beşir Atalay, 58. ve 59. hükümetlerde basın yayın kuruluşlarından sorumlu bakan olarak görev yaptığını hatırlatarak, ''2004 yılında, Türkiye'nin 1954 yılında yapılmış ve o güne kadar değişmeyen yeni basın kanunu, çağdaş özgürlükçü basın kanununu çıkarma, yasalaşma çalışmalarını yaptım. Bununla da övünç duyuyorum'' diye konuştu.
BİLGİ EDİNME KANUNU
Hükümet olarak en fazla önemsedikleri konulardan birisinin, ''açıklık ve şeffaflık'' olduğunu vurgulayan Atalay, bunu sağlamak için yalnızca basın kanunu değil, ilk defa 59. hükümet döneminde ''Bilgi Edinme Kanunu''nu çıkardıklarını anlattı.
Bakan Atalay, ''Bilgi Edinme Kanunu''na göre vatandaşların kamuda olup bitenleri ve kendisini ilgilendiren hususları yeterince öğrenememesi durumunda bizzat o kuruma dilekçe verebileceklerini ve oradan cevabını alabileceklerini kaydetti. Kurumun bunu vermekle sorumlu olduğunu belirten Atalay, ''Eğer vermiyorsa kurum yöneticileriyle ilgili müeyyide uygulanmaktadır. Ve bu çok verimli yürümektedir. Bizzat biz denetliyoruz. Başında bulunduğum Saydamlık Komisyonu'nda sayılar giderek yükseliyor. Ve Bilgi Edinme Kanunu şu anda ülkemizde gerçekten işliyor'' dedi. Beşir Atalay, İçişleri Bakanlığı olarak mümkün olduğunca şeffaf olmaya, olup bitenleri basın ve kamuoyuyla paylaşmaya, zamanında bilgilendirmeye gayret ettiklerini dile getirerek, hem bakanlık, hem valilikler olarak bunu önemsediklerini söyledi.
GERÇEĞİN DAHA ÇOK BASINDA YER ALMASI
Bakan Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Gelişmelerin doğru yansıtılması, özellikle güvenlik gibi hassas alanda doğru bilgileri vererek gerçeğin daha çok basınımızda yer alması konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Böylece yanlış yorumları ve yanlış haberleri de önlemiş olacağız. Bu yönde bakanlığımızda şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yılbaşından itibaren bakanlık sözcülüğü uygulaması başlayacak. Daha önce, Emniyet Genel Müdürlüğünün bir sözcülüğü vardı. Zaman zaman basın açıklaması yapılıyordu. Biz bütün güvenlikle ilgili birimlerimizi de kapsayacak şekilde, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve bakanlığın diğer faaliyetlerini de içine alacak şekilde, bakanlık merkezinde bir 'Basın sözcülüğü uygulaması'nı başlatacağız. Ülkemizin hangi köşesinde gelişme olursa olsun zamanında bilgileri doğru şekilde basına ulaştıracağız.'' İçişleri Bakanlığının görev alanlarının bir kısmının güvenlik olduğuna dikkati çeken Atalay, dolayısıyla orada şeffaflığın belli sınırları olacağını, çünkü ileri ki aşamanın yargı dönemi olduğunu hatırlattı. Atalay, basının da kendi etik kuralları sebebiyle hassasiyet göstereceğini ifade ederek, basının da kamuoyu hizmeti gördüğünü, bir toplumsal sorumluluğu olduğunu, güvenlik, asayiş ve terörle ilgili konularda bu toplumsal sorumluluğunu gözetmek durumunda bulunduğunu söyledi.
BRİFİNG
Bakan Atalay, kamu düzeni, toplumun morali ve insan hakları açısından basının bu toplumsal sorumluluğu gözetmek zorunda olduğunu vurguladı. Valilikte aldığı brifingde, İstanbul ile ilgili bilgi aldığını belirten Atalay, güvenlik birimlerinden de aktarılan bilgileri tartıştıklarını kaydetti. Beşir Atalay, brifingde bu konuda ileriye dönük daha fazla neler yapılabileceğini gözden geçirdiklerini özellikle güvenlikle ilgili birimlerin ihtiyaçlarını değerlendirdiklerini ifade etti.