BIST 9.765
DOLAR 35,09
EURO 36,45
ALTIN 2.927,47
HABER /  DÜNYA

İçişleri Bakanlığı’ndan derbi genelgesi

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olayların ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler imzalı ’spor alanlarının güvenliği’ konulu genelge ...

Abone ol

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olayların ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler imzalı ’spor alanlarının güvenliği’ konulu genelge yayımlandı. Genelgeye göre, müsabaka tedbirleri planlanırken risk analizleri yapılacak, sosyal medya ve internet sitelerindeki yasa dışı oluşumlar ve faaliyetler takip edilecek, istihbarat çalışmalarına ağırlık verilerek elde edilen bilgiler doğrultusunda tedbirler planlanacak, suç unsurunun tespiti halinde gecikmeksizin adli birimlere intikali sağlanacak.
İçişleri Bakanlığı, Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olayların ardından spor müsabakalarının güvenliğini sağlamak amacıyla ek tedbirler aldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler imzalı spor alanlarının güvenliği konulu genelge yayımlanarak ilgili kurumlarla 81 il valiliğine gönderildi.
Genelgede, 2013-2014 futbol sezonu öncesi sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi kapsamında iki çalıştay yapılarak bazı kararların alındığı hatırlatılarak, hala bazı eksikliklerin giderilemediğinin görüldüğü ifade edildi. Genelgede, müsabakaların daha güvenli sonuçlandırılması için bazı ek tedbirlerin alınmasının gerekli görüldüğü belirtildi.
Genelgeye göre, son günlerde meydana gelen olayların bir daha yaşanmaması için riskli maçlarda stadyum ve spor salonlarına girişte yeterli sayıda kolluk kuvveti bulundurulacak. Taraftarların üst aramaları bizzat kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak ve taraftarların yasaklı maddelerden arındırılması sağlanacak. Turnikelerde ve kapı aramalarında seyircilerin yığılmasının önüne geçmek için bariyer konularak yeteri kadar personel görevlendirilecek.

SAHA İÇİNDE VE TRİBÜNLERDE TAMPON BÖLGE OLUŞTURULACAK
Genelgede, 31.03.2011 tarihli ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’a aykırı hareket edenlerin tespiti, yakalanması, müessif olayların önüne geçilebilmesi için tribünlerdeki rakip takım taraftarları ile müsabaka alanı arasında tampon bölge oluşturulacağı ve bu tampon bölgelerde yeterli sayıda kolluk kuvveti görevlendirileceği, tribünlerdeki holigan grupların sahaya inmelerinin engelleneceği belirtildi. Spor alanlarının içi, dışı, kapı girişleri ve spor alanı güzergahlarını görüntüleyecek çok sayıda kameranın ilgili kurum ve kuruluşlarca kurulması sağlanacak.

POLİS, MAÇ ÖNCESİ SOSYAL MEDYAYI TAKİP EDECEK
Müsabaka tedbirleri planlanırken risk analizleri yapılacak, sosyal medya ve internet sitelerindeki yasa dışı oluşumlar ve faaliyetler takip edilecek. İstihbarat çalışmalarına ağırlık verilerek elde edilen bilgiler
doğrultusunda tedbirler planlanacak, suç unsurunun tespiti halinde gecikmeksizin adli birimlere intikali sağlanacak.

YÜZ TANIMA SİSTEMLERİNİN BİR AN ÖNCE KURULMASI SAĞLANACAK
Genelgede, elektronik bilet ve T.C kimlik numaralı bilet uygulamalarına geçileceği belirtildi. Bilgi bankası erişimi bir an önce sağlanacağı kaydedilen genelgede, stadyum ve spor salonlarında son teknolojiye uygun adli işlemlerde delil olarak kullanılabilecek ses ve görüntü alma özelliğine sahip kamera sistemlerinin yeterli sayıda kurulacağı dile getirildi. Turnike sistemlerinin ve kapıların dayanıklı, taraftarların üzerlerinden sahaya geçişleri engelleyecek yükseklik ve nitelikte olacak.
Seyirden yasaklı şahısların spor alanlarına girmesinin engellenmesi için bir an önce yüz tanıma sistemlerinin kurulmasının sağlanacağı vurgulanan genelgede, müsabakalarda özel güvenlikçilerin bulunması yükümlülüğünün bazı spor kulüplerinin tam olarak yerine getirmemesinden dolayı bu yükümlülüğün federasyonlar tarafından yerine getirileceği ifade edildi.

TARAFTARDAN SORUMLU KULÜP TEMSİLCİLERİ GÖREVLENDİRİLECEK
Daha önce bildirilmesi ve 6222 sayılı kanunda belirtilmesine rağmen kulüplerin taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi görevlendirmediklerinin tespit edildiğinin dile getirildiği genelgede, bunun sonucunda taraftarların kontrolsüz hareket ettikleri ve istenmeyen olaylara sebebiyet verdiklerinin görüldüğü ifade edildi. Bu kapsamda, taraftarlar ile kolluk kuvvetlerinin koordinasyonunu sağlayacak taraftardan sorumlu kulüp temsilcilerinin görevlendirilecek. Böylece taraftarların kontrolsüz hareket etmelerinin ve istenmeyen olaylara sebebiyet vermelerinin önüne geçilecek.Kulüpler ayrıca, tribün ile saha arasında taraftarların sahaya girişlerini ve yabancı madde atılmasını engelleyecek fiziki engellerin oluşturulmasını sağlayacak.
Protokol tribünlerinin düzeni ve denetiminin Spor Genel Müdürlüğü’nde olduğu hatırlatılan genelgede, buralara seyirden yasaklı veya davet listesinde ismi bulunanlar dışındakilerin girmesinin engelleneceği belirtildi. Genelgede ayrıca, kamera sistemlerinin kurulması, kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması için Adalet, İçişleri ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının gerekli görülen federasyon temsilcilerinden oluşan koordinasyon kurulu oluşturacağı kaydedildi.