'İçimde AVM var' tabuları yıkmaya geliyor
Sadettin Ökten “Fincanımda Cola Var!” kitabının ardından “İçimde AVM Var!” isimli çalışmasını okuyucularına sunuyor.
Abone olİlk kitabında kahve, kola ve fincan metaforu üzerinden kurgulanan “Neydik, neye dönüşmekteyiz?” değerlendirmesini yapan Sadettin Ökten “İçimde AVM Var!” isimli yeni eserinde şehir ve medeniyet tasavvuru üzerinde duruyor.
Ökten, bu eserinde şehrin tanımını yapmanın yanı sıra, şehrin oluşumunda önemli rol oynayan medeniyet tasavvurunun nerede başladığını, şehri nasıl dönüştürdüğünü, insanların hayatlarına ne kadar yön verdiğini ve insanların eylemlerini neye göre sınıflandırdığını ve sınırlandırdığını etkili bir anlatımla ortaya koyuyor.
Toplumun geçmişini “Osmanlı Devleti bir hizmet edici ve hâkim devlettir. Size fazla özgürlük tanımaz ama insanca yaşamanız için sizi alt limitlerde tutar. Yani zenginin çok fazla zengin olmasına izin vermez, fakirin de çok fazla fakir ve muhtaç olmasına izin vermez. Sizi belli bir bantta tutar” sözleriyle tanımlayan Ökten, sanayi devrimi sonrası yaşanan değişikliklerin tasavvur ile tercih çelişkisi yarattığını ve bu durumun bütünüyle şehre yansıdığını vurguluyor.
Diğer bir ifadeyle İstanbul’un kaotik, problemli yaşamını bu tasavvur ve tercih arasındaki çelişkiye bağlayan yazar, çözüme nasıl ulaşılabileceğinin fikrini “İçimde AVM Var!” okurlarına sunuyor.
Yayınevi : Tuti Kitap
Yazar : Sadettin Ökten
Baskı Sayısı : 1. baskı
Basım Yılı : 2015
Sayfa Sayısı : 208