BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İç Güvenlik Paketi: TBMM'de kavga çıktı, görüşmeler bugüne kaldı

TBMM'de İç Güvenlik Paketi görüşmeleri öncesi çıkan tartışmada 4 milletvekili yaralandı. Görüşmeler ise bugüne kaldı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi görüşmeleri öncesi yapılan kapalı oturumda tartışma çıktı.

Tartışma, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) mensup milletvekilleriyle muhalefet milletvekilleri arasında kavgaya dönüştü. Muhalefet partilerine mensup 4 milletvekili yaralandı.

İç Güvenlik Paketi görüşmeleri ise bugüne kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, meclisteki kavgayla ilgili Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal ve Ertuğrul Kürkçü yaralı. AKP'li vekiller başkanlık divanındaki çekiç ile saldırdılar" dedi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner Twitter'dan "AKP'lilerin saldırısı sonucu 4 milletvekili TBMM revirinde olmasına rağmen devam etmek istiyor AKP'liler. Hem de kapalı oturumda. Söz bitti" mesajını paylaştı.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise yaşanan kavgaya ilişkin yaptığı açıklamada, HDP ve CHP'yi suçladı. Elitaş, "Kadınları kullanarak Genel Kurul'da şiddet ve terör estirdiler. TBMM'de terör estirebilmek için her türlü işlem ve eylemi yaptılar, her türlü tahriki ve şiddeti uyguladılar" dedi.

Muhalefetin 'tahrik ve sözlü şiddet uyguladığı' yorumunu yapan AKP İstanbul milletvekili Tülay Kaynarca ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Mecliste, İç Güvenlik Yasa Tasarısı görüşmelerine başlanmasını engellemek için, muhalefet her türlü tahrik ve sözlü şiddeti uyguluyor. Yazık!' Tasarıyla ilgili öneri sunmak, gerekçelerini aktarmak yerine yine meclisin saygınlığına kastediyorlar. Oysa itibarsızlaşan zihniyetleridir!"

Genel Kurul'da neler yaşandı?

Meclis Genel Kurulu görüşmeleri iki kez ertelenen ve muhalefetin yoğun olarak eleştirdiği İç Güvenlik Paketi'ni görüşmek üzere 17 Şubat Salı günü TSİ 15.00'te toplandı.

Pakete ilişkin görüşmelerden önce gündem dışı olarak Özgecan Aslan'ın, Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülmesinden dolayı "Kadına yönelik şiddet" görüşüldü.

Ardından dört siyasi partinin görüşme önergelerine geçildi.

Muhalefet partilerinin, İç Güvenlik Paketi'nin görüşülmesi engellemek ve uzatmak için yoğun çaba gösterdikleri dikkat çekti.

İlk görüşme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) grubunun önerisi üzerinde yapıldı. Bu görüşme iki buçuk saat sürdü.

Muhalefet, Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı'nın, Genel Kurul'u "yönetim şeklini" eleştirdi ve usul tartışması açıldı.

CHP, iki kez yoklama istedi. İlk yoklamada çoğunluk sağlanamadığı için oturuma ara verildi. İkinci yoklamada ise çoğunluk sağlandı.

Meclis Kürsüsü'nden yapılan konuşmalar nedeniyle birçok milletvekili "sataşma" gerekçesiyle söz aldı. HDP'nin önerisinin gündeme alınmasına ilişkin oylama iki kez tekrarlandı.

HDP'nin önerisinin reddedilmesinin ardından bu kez de "yemek arası" tartışması başladı. Tartışmalar uzayınca Meclis Başkan Vekili Bahçekapılı, 40 dakika yemek arası verdi.

Kapalı oturumlar

Ara sonrası Genel Kurul yeniden açıldı ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin önerisinin tartışmalarına başlandı. Ancak CHP, bu kez de "kapalı oturum" talep etti. TBMM İç Tüzüğü gereği, kapalı oturuma geçildi.

Milletvekilleri ile stenograflar haricinde gazeteciler dahil herkes dışarı çıkarıldı. Kapalı oturum yarım saat sürdü ve MHP'nin önerisi de reddedildi.

CHP'nin "Uludere olayının araştırılması" için verdiği grup önerisine ilişkin görüşmelere geçilecekti ki bu kez de AKP, oturumun kapalı yapılmasını talep etti. Genel Kurul, yeniden kapalı oturuma geçti.

CHP'nin grup önerisi üzerindeki görüşmeler de tamamlanınca, yine kapalı oturumda AKP'nin İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerinin Genel Kurul gündemin ön sırasına alınması yönünde önerinin görüşülmesine geçildi.

CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçelebi, Levent Gök ve Engin Altay TBMM Genel Kurulu'nun çalışmalarının tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin Çarşamba gününe kaldığını belirten Hamzaçelebi şu ifadeleri kullandı:

"Başta CHP olmak üzere yoğun bir dirençle karşılaşınca yarına kaldı. Yarından sonra da şüphesiz ki muhalefetin, CHP'nin özgürlükleri baskı altına alan bu yasaya karşı anlamlı muhalefeti devam edecektir. Bu paketin iç güvenlikle, özgürlükle hiçbir ilgisi yoktur. Bu paketin adı polis devleti paketidir."